Ga naar hoofdinhoud

‘We moeten allemaal die verantwoordelijkheid voelen’

De campagne ‘Ik ga het helemaal maken’ voor opleiden en instroom in de timmerindustrie van Houtdatwerkt en het ontwikkelen van leermiddelen weet jongeren daadwerkelijk te interesseren voor een baan in de timmerindustrie en houtskeletbouw. “Vreemd genoeg is de bottleneck momenteel het aantal stageplekken”, aldus coördinator Dick Teerling van scholingsfonds SSWT in Bussum. “Het is de wereld op zijn kop.”

Je kunt gerust zeggen dat Stichting Sociaal en Werkgelegenheidsfonds Timmerindustrie (SSWT) en de uitvoerende organisatie Houtdatwerkt, die zowel leermiddelen ontwikkelt als beroepsvoorlichting verzorgt, het op dit moment erg druk heeft. Er ligt een groot aantal ijzers in het vuur om de houtverwerkende sector bij diverse doelgroepen onder de aandacht te brengen. Zo wordt hard gewerkt aan het ontwikkelen van lesstof en leermiddelen voor de diverse functies in de timmerindustrie en houtskeletbouw. Dit ondersteunt niet alleen de kennis van de toekomstige werknemers, maar is ook een uitstekend middel om eventuele kennisachterstand weg te werken bij huidige werknemers die naar een nieuwe functie toegroeien. Tegelijkertijd maken vakopleidingen als Graafschap College, Hout- en Meubileringscollege (HMC), ROC Midden Nederland en Technova College al dankbaar gebruik van de leermiddelen die de leerlingen met met een digitale toets afsluiten. Coördinator Dick Teerling van SSWT: “Je merkt aan alle kanten dat de scholen in toenemende mate behoefte hebben aan een nauwer contact met de beroepspraktijk. Zowel de opzet als de toepassing met ruimte voor een persoonlijke invulling door de docent in onze lesstof sluiten goed aan bij wat scholen willen en waarderen.”

SSWT

Bol 4

De instroom van nieuwe werknemers in de timmerindustrie blijft een constante zorg. De hoeveelheid zijinstromers die als uitzendkracht via Technopark aan de flexibele schil in de fabriek kan worden toegevoegd is sterk gedaald. Een groot deel van die flexibele vakkrachten heeft inmiddels een vast contract bij een onderneming naar keuze. De instroom van nieuwe gekwalificeerde medewerkers moet in belangrijke mate dan ook komen uit mbo-vakscholen als het Hout- en Meubileringscollege. Daar wringt de schoen echter op een andere plek. Teerling: “De opleiding bol 4 Werkvoorbereider is onder druk van het ministerie teruggegaan van vier naar drie jaar. Dat betekent feitelijk dat je op onderwijsonderwerpen moet gaan schrappen. Het staat ook haaks op wat we in de bedrijfstak nodig hebben. Het brengt ons als industrie in een moeilijk pakket: enerzijds is er veel plek voor goede werkvoorbereiders, maar wat een school kwalitatief de leerlingen mee kan geven wordt steeds beperkter. De school heeft te maken met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, met het kwalificatiedossier dat wordt uitgekleed en een bedrijfstak die alleen maar meer en hoger opgeleid personeel wil. Het is een spagaat.”

SSWT

Baangarantie

Momenteel telt het HMC (Rotterdam) circa zeventien bol 4-studenten, met een verheugende groei aan inschrijvingen voor het komende cursusjaar. Teerling: “Wij doen heel veel moeite om instroom te genereren. We adverteren onze timmeropleidingen inclusief baangarantie. Maar op het moment dat de studenten stage moeten gaan lopen, geven veel bedrijven niet thuis omdat ze het te druk hebben. Het is te begrijpen, maar het is de wereld op zijn kop. Er moet dan ook snel een oplossing komen. Het gaat om maximaal veertig leerlingen per jaar. Ik snap dat er in de huidige markt waarin alle zeilen op productievlak bijgezet moeten worden weinig tijd is voor het begeleiden van een stagiaire. In het HMC-werkingsgebied spreken we in totaal over zo’n 45 bedrijven, terwijl zo’n twaalf bedrijven actief participeren. Het aantal proactieve bedrijven moet groeien. We moeten allemaal die sectorverantwoordelijkheid voelen en naar de langere termijn kijken.”

Lees het volledige artikel in Timmerfabrikant 4-2019. Nog geen abonnee?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief   Aanmelden