Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe werkelijkheid met kleinere afzetvolumes

“Onze industrietak heeft te maken met een nieuwe situattie”, aldus voorzitter Theo Wemmers op de recent gehouden VVVF Jaardag in Maassen. “Als ik de statistieken van de verf- en drukinktindustrie zie, dan is er een nieuwe werkelijkheid ontstaan met kleinere afzetvolumes.”

Lang werd gedacht dat de terugval van de crisis weer volledig zou worden goedgemaakt. De voorzitter van de Vereniging van Verf- en Drukinktfabrikanten (VVVF) gaf in zijn rede echter aan dat de cijfers van 2018 laten zien dat het nog altijd niet het geval is. Wemmers: “Omzetten in de bouw – die overigens nog altijd stagneren door een tekort aan arbeidskrachten – en de markt van doe-het-zelvers stegen licht. Daar hadden fabrikanten echter te maken met fors stijgende grondstofprijzen, waardoor de resultaten achterbleven. De scheepsbouwreparatie deed het vorig jaar goed. Daar is de omzet inmiddels helemaal terug op het niveau van tien jaar geleden. Meubellakken lieten in 2018, net als in het jaar ervoor, eveneens mooie cijfers zien. Voor scheepsbouw- en autoreparatielakken was er een bescheiden groei.” De sector lijkt voor een deel zelf ‘debet’ aan de afnemende volumes. Verfsystemen zijn in de loop der jaren kwalitatief dermate goed ontwikkeld dat onderhoudsintervallen steeds groter worden. Wemmers wees bovendien op alle veiligheidssystemen in auto’s die daardoor minder schade rijden. “Over de volle breedte blijft de verf- en drukinktindustrie onder de volumes van vóór de crisis”, concludeerde Wemmers. Hij stelde echter vast dat de ondernemers in zijn sector onverminderd doorgaan met het zoeken naar nieuwe mogelijkheden.

Lessen van de pulsvisserij 

De VVVF organiseerde dit jaar de jaardag in Maarssen. Rode draad was ‘Opdracht aan ondernemers’ over de vele verplichtingen die bij ondernemerschap komen kijken. VVVF-directeur en dagvoorzitter Jaitske Feenstra: “Ondernemer-schap wordt gezien als een positieve eigenschap. Werknemers moeten ondernemend zijn en op universiteiten stimuleren ze studenten om hun ideeën in een onderneming uit te zetten. Maar bij ondernemerschap komen ook veel verplichtingen kijken, zeg maar ‘huiswerk’ voor de ondernemer.”
VVVF-voorzitter Theo Wemmers nam de aanwezigen mee in het ondernemerschap. Hij trok de vergelijking met de Europese discussie over de pulsvisserij. “Ik woon op Urk en heb er dus veel over gehoord”, sprak Wemmers. “Nederland kwam met wetenschappelijke feiten; de Fransen speelden in op de emotie. Dát bleek te werken bij de Europarle-mentariërs, voor het merendeel leken op dit dossier.” Pulsvisserij werd verboden. “De vissers willen zich met maar één ding bezig houden en dat is vissen”, vervolgende de VVVF-voorzitter. “Maar door invloeden van buitenaf kan het heel anders lopen!” De VVVF pakt dergelijke zaken voor de ledenbedrijven op, waarvan Wemmers een aantal voorbeelden toonde. De ondernemers in de achterban kunnen zich dan blijven focussen op hun bedrijf.

Turbulent dossier: klimaatakkoord 

Directeur bij VNCI, Colette Alma, sprak over het ontwerpklimaatakkoord. Of liever: over de richting daarvan. Want met de CO₂-heffing én de mening van Thierry Baudet c.s. is er onzekerheid. Zelf deelnemer aan enkele ‘klimaattafels’ ter voorbereiding op het akkoord sprak Alma over een forse Nederlandse ambitie: tot 2030 een vermindering van de CO₂-uitstoot met 49 procent. “De industrie neemt daarvan bijna 20 procent voor haar rekening. Daarbij is een onderscheid gemaakt tussen bedrijven die meer of minder dan 10 kiloton uitstoten. De maatregelen – veel moet nog worden uitgewerkt – kosten geld, maar er zijn ook subsidies. Het is zeker de moeite waard om daar achteraan te gaan. Maar nogmaals: het is een turbulent dossier, al verwacht ik dat die 49 procent niet meer van tafel zal gaan.” 

Lees het volledige artikel in Timmerfabrikant 5-2019. Nog geen abonnee?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief   Aanmelden