Ga naar hoofdinhoud

Met zijn allen achter het Hout100%-kozijn

2019 wordt het jaar van SGT-opvolger Hout100% als het aan Anoushka Mulder ligt. Het fundament is er, een ambassadeur/directeur is in aantocht en de activiteiten van de organisatie worden uitgebreid met een publiciteitscampagne voor houten kozijnen, geleverd onder het Hout100%-merk. En dat is niets te vroeg, zo bleek uit een presentatie van bouwer Van Wijnen op de recent gehouden algemene aangeslotenenbijeenkomst. De gerichte marketing van de kunststofsector vertaalt zich volgens de bouwer in groeiende omzetontwikkeling.

De bijeenkomst eind vorig jaar, die door 42 van de 78 Hout100%-aangeslotenen werd bijgewoond, volgde op de acht officiële kickoff-evenementen die afgelopen juni in het hele land werden gehouden. Hout100% is het zekerheids- en kwaliteitsmerk van Stichting Garantie-Instituut Timmerwerk (SGT). “We merken dat de leden behoefte hebben aan bijeenkomsten die in het teken staan van informatievoorziening over actuele en relevante onderwerpen, discussie en netwerken. Dit uiteraard gecombineerd met een dosis gezelligheid en plezier. Daar hebben we met deze eerste bijeenkomst in nieuwe vorm gehoor aan gegeven”, zegt manager Anoushka Mulder.

Hout100%

Hout versus kunststof

En dat er genoeg reden voor is om als houten kozijnindustrie gezamenlijk naar buiten te trekken, werd meteen al duidelijk uit de presentatie van Dick van Ginkel (regisseur Duurzaamheid en Renovatie) en Eltjo Petersen (programmamanager ketenintegratie) van de Van Wijnen Groep. Deze ontwikkelende bouwer ziet in de eerste drie kwartalen van 2018, in vergelijking met de gehele kalenderjaren 2017, 2016 en 2017 in de regio Noord, West en Midden respectievelijk, een continue en sterke groei in kunststofkozijnen.

Hout100%

In dezelfde periode blijkt de omzetontwikkeling in aluminium kozijnen voornamelijk afhankelijk van specifieke projecten. Zo waren zowel nieuwbouw op de TU Eindhoven en TU Enschede in 2017 verantwoordelijk voor een sterke omzetontwikkeling. Bij de houten kozijnen signaleert de bouwer in de genoemde periode een stagnerende omzetontwikkeling, zij het in mindere mate in de regio’s Noord en Midden. Aan de basis van deze trend ziet Van Wijnen dat veel koopwoningen in de opkomende markt voor kunststof kiezen op basis van een verwacht lager onderhoud, maar ook omdat er een all-in-product wordt geleverd (inclusief beglazing, montage e.d.). Ook bij huurwoningen verwerft kunststof volgens Van Wijnen al in veel regio’s een prominente rol. Op een door Dick van Ginkel op Twitter uitgezette vraag: ‘Als u een duurzame woning gaat bouwen, voor wat voor type kozijnen zou u dan kiezen?’ antwoordde 38 procent van de vijftig respondenten kunststof. Dat werd gevolgd door 34 procent grenen/vuren), 16 procent meranti en 12 procent aluminium.

Onvoldoende

“Wat er in de presentatie aan de orde kwam, was best wel confronterend”, aldus Mulder. “Daarbij was het de bedoeling de timmerindustrie de ogen te openen. We merken dat de kunststofindustrie terrein wint, mede omdat ze collectief beter is in de informatievoorziening naar de markt toe. Zo heeft elke aannemer inmiddels informatie ontvangen over u-waarden en implementatie van kunststofkozijnen in Beng en luchtdicht bouwen. Onze industrie heeft dat niet, of onvoldoende, dus daar moet aan worden gewerkt.” Dat is de reden dat Hout100% de koers qua communicatie enigszins op deze informatiebehoefte van bouwende partijen aanpast en hard werkt aan een communicatieplan om de kwaliteiten van het houten Hout100%-kozijn over het voetlicht te brengen. “We zijn tenslotte een zelfstandige organisatie. In de communicatie zullen we dan ook naast onze standaardboodschap van kwaliteit en zekerheid focussen op circulair bouwen, op u-waarden en Beng om in dat gat in de informatievoorziening te springen”, aldus Mulder.

Lees het volledige artikel in Timmerfabrikant 1/2-2019. Nog geen abonnee?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief   Aanmelden