Ga naar hoofdinhoud

Woningmarktvertrouwen op kantelpunt

Het aantal verkopen van nieuw te bouwen koopwoningen neemt af, zo blijkt uit de Buildsight Monthly van april. De vereniging van ontwikkelende bouwers NVB meldt dat er in februari 2.472 zijn verkocht. Dit is een daling van 6 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.

Volgens NVB is dit het gevolg van een gebrek aan nieuwbouwlocaties. De nieuw te bouwen woningen die op dit moment te koop aangeboden worden, zijn echter een stuk duurder dan een aantal jaar geleden. Dat er daarvan minder verkocht worden, is niet zo gek.  Veel woningzoekenden kunnen dus niet meer terecht in de nieuwbouw voor de koopsector. Ook de toegankelijkheid van andere segmenten van de woningmarkt staat onder druk. 

Grootste daling in negen maanden

Nieuwe voorlopige cijfers over het aantal vergunde nieuw te bouwen woningen voor januari laten een daling zien in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Het CBS telt voor januari 2019 voorlopig 3.846 vergunde nieuwbouwwoningen. Een jaar eerder waren dat er 4.523. Het is de grootste daling in negen maanden en brengt het jaartotaal op 69.109. Het aantal in gebruik genomen nieuwbouwwoningen is volgens voorlopige gegevens van het CBS in de eerste twee maanden van 2019 wel iets gestegen naar 9.524. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er nog 8.864 (+7 procent). Op jaarbasis ligt het totale aantal in gebruik genomen nieuwbouwwoningen tot en met februari op 66.613.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief   Aanmelden