Ga naar hoofdinhoud

‘Wij hebben massief hout in ons DNA’

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bos Machines is opgebouwd op de kennis van het Nederlandse kozijn. “Onze passie zijn machines voor de timmerindustrie. Al sinds onze oprichting in 1985 zorgen we dat onze relaties het verschil maken. Wie kiest voor Bos rekent op efficiency in de dagelijkse operatie, continuïteit in de bedrijfsvoering en perfecte, hoogkwalitatieve eindproducten.” André de Vroom, commercieel directeur van Bos Machines is helder: “Wij hebben gewoon massief hout in ons DNA.”

Bos Machines ontwikkelde zich in de afgelopen dertig jaar van verkooporganisatie tot zelfstandig producent van houtbewerkingsmachines. In Vianen voeren zij het gehele proces in eigen huis uit, van voorbereiding en engineering tot productie, van productie tot installatie en van installatie tot en met after sales…100 procent NL. “Daardoor houden we de lijnen altijd kort, een groot voordeel voor onze klanten”, aldus De Vroom. 

Maatwerk

“Samen met de klant ontwikkelen we een maatwerkoplossing en richten we vanaf het begin een complete timmerfabriek volledig in, van afkorten tot opsluiten. Is het niet te koop dan ontwerpen we het, dat maakt ons uniek.” Bos Machines maakt ook gebruik van de nieuwste technologieën. “We onderzoeken continu de mogelijkheden om onze cnc bewerkingsmachines nog geavanceerder te maken. Laatste ontwikkeling daarbinnen is de BMH 3D Master software (zie kader), die zorgt voor de machine aansturing rechtstreeks vanuit een 3D teken-(BIM)applicatie. Waardoor er veel minder fouten optreden en een kostenbesparing op de werkvoorbereiding van wel 50 procent kan worden bereikt.”

Historie

Commercieel directeur André de Vroom heeft sinds dit jaar samen met R&D directeur Rien Houweling de dagelijkse leiding bij Bos Machines. Maar beiden hebben al een lange historie bij het bedrijf. De Vroom begon in 1989 en ontwikkelde zich van servicemonteur, service manager, accountmanager en sales manager, eerder dit jaar tot commercieel directeur. Houweling is zelfs vanaf de oprichting in 1985 als technisch manager/directeur altijd verantwoordelijk geweest voor de technische ontwikkelingen binnen Bos Machines. “Altijd getekend”, lacht hij. “Eerst met potlood, later met de pc.” 

Familiegevoel

Hoewel Bos Machines geen familiebedrijf meer is, is het sterke familiegevoel er nog altijd, beamen beide heren. “Veel medewerkers werken ook al meer dan 25 jaar bij ons. En die binding geldt ook voor de klant”, stelt Houweling. “We hebben een vaste klantenkring, en klanten hebben het dan ook niet over een BMH machine, nee, ze willen een ‘Bos machine’. Dat zegt toch genoeg!”
De klant staat ook altijd op de voorgrond, soms zelfs te veel, lacht De Vroom. “We beschikken over een uitzonderlijk team van servicespecialisten die er voor zorgen dat de geleverde machines ook draaiend worden gehouden. Sinds begin dit jaar ontzorgen we de klant nog meer en werken we ook met een professionele helpdesk en service abonnementen met een responstijd van 24 uur. De machines vormen toch het hart van de timmerfabriek en die moeten gewoon draaien, punt uit!”

BMH 3D Master

Bij het exporteren van 3D-modellen gaat veel informatie verloren, die relevant is om productiemachines aan te sturen. Bos Machines heeft daar nu een oplossing voor gevonden. Dankzij de revolutionaire 3D Master software blijft de geometrie van het complete kozijn, raam of deur behouden inclusief hang- en sluitwerk. De 3D Master software zorgt ervoor dat de benodigde data vanuit een 3D kozijn-tekenprogramma beschikbaar blijft en gebruikt kan worden voor de aansturing van de productie. In de 3D Master wordt het getekende kozijn visueel getoond, desgewenst inclusief de bewerkingsgereedschappen. Vervolgens kan dankzij de 3D Master de BMH Windowmaster, Sawmaster en Gluemaster worden aangestuurd. Tegelijkertijd is het door de open structuur ook mogelijk om vanuit andere werkvoorbereidings softwarepakketten de benodigde data aan te bieden, volgens het Bos 3D Master protocol.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief   Aanmelden