Ga naar hoofdinhoud

Treetek introduceert een nieuwe manier van bouwen

Nederland is een bouwbedrijf rijker. Door te bouwen met hout, gaat het in Arnhem gevestigde Treetek naar eigen zeggen significant bijdragen aan een vernieuwde en schone bouwcultuur. Het bedrijf richt zich vooral op de grootschalige bouw van grondgebonden woningen, appartementen en scholen. “Over een paar jaar wil iedereen in een houten huis wonen.”

Treetek combineert verschillende bouwmaterialen, waaronder Cross Laminated Timber (CLT), ook wel kruislaaghout genoemd. CLT is sterk genoeg om constructief in de volle breedte toe te passen en heeft een hogere constructieve brandveiligheid dan beton en staal. “Bouwen met hout is de nieuwe, slimme manier van bouwen”, aldus operationeel directeur Koos Klapwijk. “Met een integraal bouwproces en digitalisering zorgen we voor veel ontwerpvrijheid, terwijl ook de efficiëntie en kostenbeheersing toenemen.” 

In opdracht van Schipper Bosch en in samenwerking met Karbouw is Treetek gestart met de engineering van een drietal projecten in Arnhem en Amersfoort. Het bedrijf is gevestigd op het duurzame Industriepark Kleefse Waard (IPKW) en coördineert het volledige bouwproces: van design en engineering tot fabricage en montage. Bij elke stap wordt de architect, projectontwikkelaar en/of aannemer nauw betrokken. Door kortere doorlooptijden kan er jaarlijks meer worden gebouwd, om te voorzien in de toenemende woningbehoefte in Nederland.

Impact op de energietransitie en stikstofcrisis

De op dit moment nog gebruikelijke manier van bouwen, met vooral beton en staal als bouwmateriaal, is vervuilend en inefficiënt. De productie en het gebruik van beton zijn verantwoordelijk voor maar liefs 8 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Door fabricage op de bouwplaats ontstaat vaak een lang bouwproces, met veel transportbewegingen en geluidsoverlast, zowel bij de bouw als de sloop. Budgetten en bouwtijden worden bovendien structureel overschreden. 

Hout is daarentegen een hernieuwbare grondstof die CO2 opslaat. Het is een licht materiaal, waardoor het aantal transportbewegingen flink afneemt en er lichtere funderingen nodig zijn. Doordat er veel meer kan worden geprefabriceerd, is de bouwplaats in de toekomst alleen nog een plek voor montage. Bouwen met hout gaat bovendien 20 procent sneller dan bouwen met beton. Daarnaast kunnen houten gebouwen gemakkelijk worden gedemonteerd, verplaatst en gerecycled. 

Bouwen met hout in plaats van met beton heeft dan ook een enorm positieve impact op de energietransitie én de stikstofcrisis. Ter indicatie: elke kubieke meter die met hout wordt gebouwd in plaats van met beton, scheelt ruim een ton CO2-uitstoot. 

Circulaire gebouwen

“De lat ligt hoog en onze ambitie is groot”, aldus algemeen directeur Bob Elzen. “We willen bijdragen aan een vernieuwde en schone bouwcultuur in Nederland. Dat doen we met slimme, energieneutrale en circulaire gebouwen, die bovendien een prettig werk- en leefklimaat hebben. Hout werkt namelijk stressverlagend en concentratie-verhogend en zorgt voor een goede isolatie. Let maar op: over een paar jaar wil iedereen in een houten huis wonen.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief   Aanmelden