Ga naar hoofdinhoud

Omgevingsvergunning grootste houten woongebouwen

Aan de Koelmalaan in Alkmaar zijn de voorbereidingen in volle gang voor de bouw van een van de grootste houten woongebouwen van Nederland. De ontwikkeling bestaat uit 2 gebouwen met elk 5 verdiepingen en gaat ruimte bieden aan 129 appartementen voor sociale en middenhuur. De woongebouwen worden opgetrokken uit 260 prefab Finch-modules die in de Fabriek van Houten Gebouwen van De Groot Vroomshoop kant-en-klaar geproduceerd worden.

Het ontwerp voor de woongebouwen is van Finch Buildings. De houten modules van Finch worden volledig in de Fabriek van Houten Gebouwen van De Groot Vroomshoop geproduceerd. Kant-en-klaar, dus inclusief wc en badkamer, ramen en deuren, elektra en installaties, isolatie, afwerking van vloeren, gevels en daken. Het is de tweede keer dat wooncorporatie Woonwaard bewust kiest voor houtmodulebouw met Finch en daarmee voor snelheid, duurzaamheid én circulair bouwen. In 2020 liet Woonwaard 38 woonstudio’s voor jongeren bouwen, die over een lange termijn vaker verplaatst worden naar nieuwe locaties. Hoewel de investeringskosten voor een woongebouw volgens duurzame houtmodulebouw vaak hoger liggen dan voor traditionele bouwmethoden, kan de exploitatie ervan op de lange termijn juist financieel gunstiger zijn. De houten woongebouwen hebben een permanente kwaliteit. Hout behoudt altijd restwaarde. De woongebouwen zijn bovendien volledig demontabel, herbruikbaar, verplaatsbaar en opnieuw in te delen als zich een nieuwe situatie voordoet.

Woongebouwen voor woningnood

De woningnood is groot en raakt alle woningzoekenden. In dit woongebouw komen 19 studio’s en 59 appartementen voor sociale huur. Daarnaast komen er 51 appartementen van 80 m² in de middenhuur. Dit is een belangrijke aanvulling op het woningaanbod in Alkmaar, waar in de vrije sector maar weinig betaalbare huurwoningen zijn van goede grootte en kwaliteit. Woonwaard vindt het belangrijk zoveel mogelijk huurders een gezond nieuw thuis te kunnen bieden. 

Er wordt gebruik gemaakt van kruislagen massief vurenhout (CLT) uit duurzaam beheerde bossen, een milieuvriendelijk alternatief voor beton. Door toepassing van CLT in plaats van beton wordt in dit project circa 4.800 ton CO2 bespaard. Bovendien slaat hout natuurlijk CO2 op, in dit gebouw is dat ongeveer 1.600 ton CO2. Opgeteld is de besparing ten opzichte van beton 6.400 ton CO2 wat neerkomt op 16.640 economy vluchten van Amsterdam naar Rome.

Snel bouwen

Vanuit de Fabriek van Houten Gebouwen gaan de complete modules op transport naar de bouwplaats om daar tot woongebouw gemonteerd te worden. De overlast op de bouwplaats wordt zodoende tot een minimum beperkt. Dat werkt efficiënter en veiliger. De omgevingsvergunning is op 10 juni onherroepelijk verklaard. Als de bouw eind 2021 start, kunnen de woongebouwen naar verwachting in juni 2022 opgeleverd worden. Uitgevoerd in beton zou de bouw tenminste een half jaar langer duren.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief   Aanmelden