Ga naar hoofdinhoud

Gezocht: projecten met hout van duurzame herkomst

Met het gebruik van duurzaam geproduceerd hout red je levens! Deze boodschap moet volgens Stichting Bewust met Hout bij veel meer mensen tussen de oren komen te zitten. Ondanks de vele campagnes en artikelen over dit onderwerp, is duurzaam geproduceerd hout nog niet altijd de norm. Om daar verandering in te brengen, willen de Convenant-partners aan de hand van een aantal voorbeeldprojecten laten zien wat de positieve impact is van de keuze voor gecertificeerd hout in projecten. De partners van het Convenant Bevorderen Duurzaam Bosbeheer roepen organisaties/bedrijven daarom op om voorbeeldprojecten aan te melden bij het secretariaat van het Convenant.

Ondanks het hoge aandeel aantoonbaar duurzaam hout op de Nederlandse markt (circa 84 procent), is er reden om hierover te blijven communiceren: de toename stagneert en lijkt een plateau te bereiken. Sterker nog, voor het eerst is het aandeel tropisch hout iets gezakt. Daaruit blijkt dat het ondanks alle inspanningen nog lang geen vanzelfsprekendheid is om te kiezen voor hout afkomstig uit duurzaam bosbeheer. 

Projecten in meerdere sectoren

Elke sector heeft zijn eigen dynamiek, kansen en uitdagingen. Derhalve worden er projecten gezocht in meerdere sectoren (woningbouwprojecten, gww, meubel, gemeentelijke bouwprojecten). Bij voorkeur gaat het om projecten die in 2019 in uitvoering zijn en in de loop van 2020 worden afgerond. Deze best practices worden verzameld om daarmee actief artikelen in vakmedia en pers te publiceren. In de artikelen zal de uitvoering van het project besproken worden rondom het toepassen van duurzaam geproduceerd hout: was het een logische keuze? Was het makkelijk verkrijgbaar? Hoe is het proces verlopen intern? Welke uitdagingen waren er rondom het duurzaam geproduceerde hout? Aan de hand van praktijkverhalen van opdrachtgevers en leveranciers wordt weergegeven waar partijen tegen aanlopen, maar dat het wél kan.
Meer informatie over de voorwaarden staat op www.bewustmethout.nl. ‘Best practice’-projecten kunnen worden ingestuurd tot en met 20 oktober naar info@bewustmethout.nl.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief   Aanmelden