Ga naar hoofdinhoud

Gelderland stimuleert milieuvriendelijk produceren

Eco friendly industry concept. 3d rendering of green factory icon on fresh spring meadow with blue sky in background.

Circulaire dakbedekking, met minder stikstof bij de productie, slimmere en schonere circulaire kozijnen en CO2-neutrale en bitumenvrije tapijttegels. Schoon produceren, met minder stikstof en CO2-uitstoot en minder grondstoffen, zorgt voor een gezonde leefomgeving. Provincie Gelderland stimuleert bedrijven om hun productieproces aan te passen. Dat levert niet alleen milieuvriendelijke producten op, maar laat ook andere bedrijven zien wat mogelijk is. In totaal veertien bedrijven gaan hier nu mee aan de slag.

“Een sterke Gelderse economie heeft bedrijven nodig, die milieuvriendelijk produceren met minder CO2, en stikstof en zorgvuldig omgaan met grondstoffen. Zo zorgen ze niet alleen voor inkomen en werkgelegenheid, maar doen dat ook op een schone en verantwoorde manier. Met hun inzet komt ook het realiseren van de klimaatdoelen dichterbij. Juist het bedrijfsleven met haar innovatiekracht kan het verschil maken”, aldus Gelders gedeputeerde voor economie, Christianne van der Wal.

Milieuvriendelijk produceren circulaire dakbedekking

Leadax Wapenveld is bekend van de duurzame loodvervangers. De volgende stap is nu de ontwikkeling van een duurzame dakbedekking uit gerecyclede PolyVinylButyral (PVB),  een afvalstroom die overblijft bij het hergebruik van gelaagd glas, zoals autoruiten. Hiermee stoot het bedrijf 90 procent minder CO2 uit. Het bedrijf onderzoekt nu ook hoe in een productieproces van Circular Roofing de uitstoot van stikstof/NOX verminderd kan worden.

Slimmer en schoner produceren van circulaire kozijnen

Timmerfabriek Neede gaat zijn productielocatie niet alleen slimmer inrichten door processen te integreren en gebruik te maken van digitalisering en robotisering. Het bedrijf gaat ook circulair en CO2-negatief produceren. Hiervoor ontwikkelen zij een circulair en slim kozijn, dat makkelijk te demonteren is en waarbij het glas niet gekit is. Oude kozijnen nemen zij terug om er weer nieuwe kozijn van te maken. Ook meten ze met hulp van sensoren de conditie van het hout, zodat onderhoud beter te voorspellen is en vervanging kan worden uitgesteld. Tenslotte gaan ze eigen productiebossen aanplanten.

CO2-neutrale en bitumen-vrije tapijttegels

Interface in Scherpenzeel schakelt zijn productieproces om naar het bitumenvrij en CO2-vrij produceren van tapijttegels.  Hiervoor gebruikt het bedrijf bioplastics. Daarnaast gaan ze ook CO2-neutraal tapijt produceren, dat koolstof kan vasthouden. In  2021 start Interface met het omschakelen. Hiermee vermindert Interface de CO2-reductie en wordt het bedrijf minder afhankelijk van grondstoffen en leveringen uit andere landen. Interface verwacht 110,5 miljoen kg minder CO2 over vijf  jaar te produceren.

Van sloopbedrijf heeft Lagemaat in Heerde zich getransformeerd naar ontwikkelaar hergebruikte gebouwen. Dit bedrijf gaat een nieuwe duurzame productielocatie bouwen voor productie, opslag, vervaardiging en verwerking van secundaire bouwmaterialen (de Zoutloods). Deze nieuwe productielocatie is tegelijkertijd ook een kenniscentrum, waar bedrijven, kennisinstellingen en anderen samenwerken aan circulaire bouw.

Het familiebedrijf Fuite uit Apeldoorn gaat zijn bakproces digitaliseren, waardoor een nauwkeurige planning van het proces mogelijk wordt. Hierdoor bespaart het bedrijf aanzienlijk op grondstoffen en CO2. Bovenal vermindert het bedrijf hier de afvalstroom van bakproducten mee.

In totaal is met deze subsidie 2.3 miljoen euro gemoeid.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief   Aanmelden