Ga naar hoofdinhoud

Bewoners centraal bij duurzame houten woningen

Bouw●Novum realiseert prijsvriendelijke sociale woningen waarbij energiezuinigheid, circulariteit, levensloopbestendigheid en duurzaamheid in een integraal bouwproces samenkomen. Bijzonder kenmerk is dat de gezondheid en het wooncomfort van bewoners centraal staan. De eerste woningen van Bouw●Novum met traditionele beukmaat van 5,40 meter zijn dit jaar in Nijverdal opgeleverd. Een slimme oplossing van kennispartner Velux, een ‘zonneschoorsteen’, zorgt voor een aangenaam binnenklimaat in de woningen in de vorm van veel daglichtinval, verwarming én zomernachtkoeling.

De woningen van Bouw●Novum zijn ontstaan vanuit de visie dat het traditionele bouwproces efficiënter moet en het eindresultaat in dienst moet staan van de bewoners. Het bedrijf brengt alle noodzakelijke processen tijdens de bouw daarom samen in één opdracht, waarmee er voor de klant, zowel in de woning- als utiliteitsbouw en civiele techniek, een aanspreekpunt is tijdens het gehele proces. Daarmee spelen de woningen in op de grote bouwopgave waar Nederland voor staat in de komende jaren. Gerrit Hospers, een van de initiatiefnemers van Bouw●Novum: “We doen er als sector alles aan om nul-op-de-meterwoningen te maken. Daar gaat een behoorlijk deel van het budget van de woning heen, maar dit gaat vaak ten koste van ruimte, comfort en andere aspecten van gezond wonen. Zeker binnen sociale woningbouw ligt dit gevaar op de loer, terwijl we de komende jaren juist veel grondgebonden rijtjeswoningen moeten vervangen.”

Remontabele houten woningen

Bouw●Novum heeft zijn ideeën in Nijverdal volledig in de praktijk gebracht. De houten woningen zijn volledig remontabel gebouwd en aanpasbaar aan verschillende levensfasen. Er zijn beperkt grondstoffen gebruikt (o.a. kozijnloze beglazing), is er sprake van ontkoppelde bouw (drager en inbouw volledig gescheiden) en prefabricage en volledig gebruik van duurzame, natuurlijke energiebronnen. De woningen zijn ontworpen aan de hand van de Active House-richtlijnen, voldoen aan de Beng-eisen en bieden daarnaast een comfortabel binnenklimaat, mede dankzij een slimme oplossing van Velux.

Zonneschoorsteen voor natuurlijke ventilatie

De zonneschoorsteen bestaande uit een lichtstraat van Velux Integra-dakramen zorgt ook voor een enorme hoeveelheid daglicht in het midden van de woning. Hospers: “Mensen hebben daglicht nodig, dat is een belangrijk onderdeel van comfort. In normale rijtjeswoningen komt daglicht doorgaans alleen aan de voor- en achterkant de woning binnen. Met de zonneschoorsteen zorgen we voor daglicht in het hart van de woning. In iedere ruimte, behalve het toilet en de berging, komt natuurlijk licht naar binnen, waardoor er ook minder vraag is naar elektrische verlichting.”

Naast de lichtinval heeft de zonneschoorsteen een cruciale rol in het ventileren, verwarmen en koelen van de woning. Door de koppeling aan het smarthome-systeem Velux Active zijn de dakramen eenvoudig met een smartphone of op voorgeprogrammeerde momenten te openen. In combinatie met nachtventilatieluiken van Duco kan de woning zo dankzij thermische trek na een warme zomerdag eenvoudig worden gekoeld. Deze energiezuinige manier van koelen draagt bij aan het voldoen aan de Beng-eisen en de hieraan toegevoegde TO-juli-indicator voor temperatuuroverschrijding in woningen.

Marcel Vreeken, manager public affairs bij Velux Nederland: “We hebben voor deze woningen een daglichtberekening gemaakt. De score zit in elke ruimte ver boven het minimum en voldoet zelfs al aan toekomstige Europese Daglichtnorm. Daarnaast worden in deze woningen fantastische stappen gezet op het gebied van circulariteit en energiezuinigheid, maar het wooncomfort en de gezondheid van de bewoners staat centraal. Binnenklimaat, comfort en energie zijn echt in balans. De woning voldoet aan de Beng-eisen door met een verantwoorde balans gebruik te maken van integrale technologische oplossingen, zonder de aarde uit te putten.”

Bekijk hier de video van het project.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief   Aanmelden