Een totale investering van € 3 miljoen heeft Mill Panel klaargemaakt voor de toekomst. Een begin dit jaar in gebruik genomen nieuwe ItalPresse-perslijn in een vernieuwde hal brengt de jaarlijkse productie van deurrompen op 100.000 stuks. Deze worden gasloos geproduceerd met een nieuwe biomassaketel. Een eigen stralingsinstallatie en klimaatkamer versnelt bovendien de deureninnovatie in navolging van nieuwe prestatie-eisen. Directeur Rob Besemer is dan ook meer dan trots. “Eerst zat de druk op de productie, nu zit hij weer op de verkoop.”
Mill Panel (inderdaad in het Brabantse Mill) maakt deurrompen voor zowel de handel als de timmerindustrie. Verf, glas of ijzer valt buiten het productaanbod. Mill Panel bestaat als zelfstandige onderneming inmiddels twee decennia. Bij het negentigjarig bestaan van houtbedrijf Van Hout in Mill in 1998 splitste deze zich op in een zagerij- en schilfabriek in Afrika en een snijfabriek in Oekraïne, beiden dichter bij de grondstof. De panelenfabriek werd via een managementbuy-out door Rob Besemer verzelfstandigd in 2000. “Dat betekende dat we van de productie van een standaardmultiplex zijn overgestapt naar het leveren van meer toegevoegde waarde”, vertelt Besemer. “Zo is ook ons eerste paneel AluPlex ontstaan, een multiplexplaat op basis van okouméfineer met daartussen een laagje aluminium die het multiplex dampdicht maakt.” Het paneel bleek een gouden greep te zijn als deurromp. Besemer: “Bij buitendeuren heb je altijd te maken met diverse klimaten die vochttransport in je deur kunnen veroorzaken. Toepassing van aluminium voorkomt dat en levert zo nagenoeg geen krimp- en zwelgedrag op, zodat de plaat en daarmee de deur recht blijft.”

Groei productgamma
AluPlex werd als paneel in eerste instantie aan deurenfabrikanten geleverd, zoals de Doorwin Groep, Van Vuuren en Weekamp. De platen waren gemakkelijk op maat te maken of in te zagen. Areamanager Frank Renne: “We merkten al gauw dat er een markt was voor deurrompen van 40 mm okoumémultiplex met twee lagen aluminium. Daarna is het productgamma samen met strengere regelgeving rond thermische isolatie en brand- en geluidwering gaan groeien en werden vanaf 2008 ook volkern- en samengestelde deuren in diverse uitvoeringen aan het assortiment toegevoegd. En toen ging het hard.”
Namen als AluCork, AluFire, AluLight, AluPassive, AluTherm, AluCoya en AluProfile geven een indicatie van enerzijds toegepaste grondstoffen en anderzijds prestaties van de diverse panelen. Het halffabricaat was tot een decennium geleden bekender dan de naam van de producent. Alle Mill Panel-deurenpanelen hebben inmiddels een chip waarmee de productiegegevens kunnen worden uitgelezen. “Dat heeft de naamsbekendheid van Mill Panel in de markt erg veel goed gedaan, maar het geeft ons ook de mogelijkheid onze kwaliteit te documenteren en voor tien jaar te borgen”, aldus Renne. De plug geeft bovendien de prestatie van de deur weer. Besemer: “Rood voor brandwerend, blauw voor thermische isolatie en de gewone massieve deur is geel.” De onderneming is bovendien niet bang van het gebaande pad af te gaan: op basis van de geproduceerde panelen heeft Mill Panel het productgamma inmiddels ook verbreed met een eigen lijn tiny houses. “Als fabrikant van een halffabricaat moet je je zo breed mogelijk op de markt focussen”, aldus Besemer.

Als bedrijf met een internationaal afzetgebied produceert Mill Panel voor de diverse markten ongeveer acht verschillende deurdiktes. Circa 60 procent van de productie wordt in Nederland afgezet, en voor het overige is het Verenigd Koninkrijk, maar ook Ierland een belangrijke afnemer. Mill Panel levert zijn deurpanelen in zeven dagen rond op maat. “De kant-en-klare deur bij een deurfabrikant heeft momenteel een levertijd van zes tot twaalf weken”, zegt Renne. Besemer: “Bij de deurenproductie gebaseerd op deurrompen houd je bovendien als timmerfabrikant de toegevoegde waarde in eigen huis.”
Nieuwe perslijn
De AluPlex massieve deuren zijn een voorraadproduct (vandaag bestellen, morgen op transport). Voor de samengestelde deuren geldt de al genoemde zeven dagen levertijd. De deurrompen worden via een distributeurs en dealernetwerk geleverd, zoals Tabs (Heuvelman, Jongeneel, Ret Bouwproducten) en De Gouw Handelsmaatschappij. Renne: “In het buitenland beleveren we de grote producenten ook rechtstreeks.” De totale productie liep op tot 70.000 deurrompen per jaar, ongeveer het maximale dat de fabriek aankon. “Dat maakte investering in een nieuwe perslijn naast de bestaande lijn nodig”, aldus Besemer. “Die nieuwe is begin dit jaar gaan draaien. De jaarlijkse capaciteit in 2019 stijgt daarmee tot circa 100.000 deurpanelen. Daarmee zijn we de grootste deurenrompfabriek van Nederland.”
Lees het volledige artikel in Timmerfabrikant 3-2019. Nog geen abonnee?