Ga naar hoofdinhoud

Van klantbestand naar relatienetwerk

Waarschijnlijk neemt geen enkele deelnemer aan de BouwBeurs het thema ‘Tijd om de krachten te bundelen’ serieuzer dan Themans Hang- en Sluitwerk uit Deventer en Venster Techniek uit Zelhem. Directeuren Bert van Lieshout en Jurgen Rensen doen het waarom van hun samenwerking op een gezamenlijke stand uit de doeken. “We vullen elkaar goed aan en nee, er is geen sprake van een fusie.”

Twee ondernemingen die in hetzelfde veld opereren, waarvan het productassortiment complementair aan elkaar is en die allebei sinds jaar en dag apart van elkaar exposeren op de BouwBeurs. “Ja, als het beursthema dan ‘Tijd om de krachten te bundelen’ is, en de relatie tussen onze bedrijven is zoals die is, dan ga je wel even nadenken”, zegt directeur Bert van Lieshout van Themans Hang- en Sluitwerk uit Deventer. “We vullen elkaar in de markt van houten kozijnen perfect aan”, zegt directeur Jurgen Rensen van Venster Techniek uit Zelhem. “Wij hebben geen hang- en sluitwerk maar componenten die specifiek en als maatwerk toepasbaar zijn. Themans heeft geen dorpels in het assortiment en we bedienen beide de timmerindustrie. Zo kunnen we elkaar versterken en dat gaan we op deze editie van de BouwBeurs ook zichtbaar maken.”

Themans

Spel tussen mensen

De stand van 100 m² in hal 10 van de Jaarbeurs is in tweeën opgedeeld met een gezamenlijke bar. Elke onderneming heeft een eigen gedeelte voor het ontvangen van relaties. De insteek is vanzelfsprekend zoveel mogelijk bezoekers te laten zien waar de ondernemingen mee bezig zijn. Rensen: “Je ziet meer en meer dat klanten hun eigen ideeën hebben over hun productie en over hun producten. Daarbij zoeken ze toeleveranciers die daarin meekunnen. De tijd dat je met alleen standaardproducten de markt kunt beleveren, ligt al ver achter ons. Het is voor een groot deel klantspecifiek maatwerk. Dat doet Themans aan de hardwarekant en wij ook.” Dat Venster Techniek de klant direct benadert en Themans daarnaast ook een dealernetwerk inzet, is voor de samenwerking geen obstakel. “We komen ook zelf bij kozijn- en deurfabrikanten”, aldus van Lieshout. “Het is tenslotte een spel tussen mensen waarbij samenwerking en de juiste taal spreken om elkaar te begrijpen tot resultaat leidt. Een ieder heeft behoefte aan eigen oplossingen. We vullen elkaar aan, maar benaderen los van elkaar de markt. Er is sprake van samenwerking, maar zeker geen sprake van een fusie van Themans en Venster Techniek.”

Themans

Identiteit

Beide ondernemingen zien momenteel een beweging binnen de timmerindustrie die zich langzaam maar zeker losmaakt van het knellende jasje van de KVT. En dat biedt kansen. “Als iedereen hetzelfde maakt, kun je alleen nog concurreren op prijs. Dat is in de kozijnen ook jarenlang zo geweest”, aldus Rensen. “Wil de houten kozijnenindustrie een bepaalde marktpositie behouden, dan zullen ze hun eigen identiteit naar boven moeten schuiven en niet alleen op prijs concurreren. Je ziet gelukkig enkele ondernemingen de keuze maken om eigen concepten in de markt te zetten en daarin ook keuzes te maken. Bij het naar voren brengen van de voordelen van een houten kozijn in al zijn verscheidenheid kunnen zowel Themans als Venster Techniek hen ondersteunen. Dat is ook nodig, want hout verliest marktaandeel aan het kunststofkozijn. En dat is jammer. Hout zou zich meer moeten onderscheiden en laten gelden, want anders sneeuwt het onder.”

Lees het volledige artikel in Timmerfabrikant 1/2-2019. Nog geen abonnee?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief   Aanmelden