Ga naar hoofdinhoud

Van den Oudenrijn 100 jaar én hofleverancier

Timmerfabriek en Aannemersbedrijf Van den Oudenrijn in Bodegraven bestaat 100 jaar. Het feest werd groots gevierd op 30 september, waarbij de CvK en de burgemeester een verrassing in petto hadden voor de broers Hans en Rob van den Oudenrijn. De onderneming is ‘bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ geworden.

Voorlopen, een eigen marktpositie bepalen en uitbouwen, innoveren en geloof in eigen kunnen. Het zit in het dna van het in 1922 opgerichte familiebedrijf Van den Oudenrijn in Bodegraven. Rob van den Oudenrijn en zijn broer Hans leiden de onderneming als de derde generatie van het dit jaar jubilerende bedrijf. Hans bestiert het aannemers- en montagebedrijf. Rob heeft als algemeen directeur de timmerfabrieken en acquisitie onder zijn beheer. De onderneming heeft overigens twee timmerfabrieken: in Bodegraven voor de kozijnen en in Westwoud voor binnenkozijnen, spouwbladen en stelkozijnen. Broer Toin was hier directeur tot zijn plotselinge overlijden in 2009. Daarnaast ontwikkelt Van den Oudenrijn kleinschalige projecten als woningen en bedrijfspanden. Tweede generatie en vader van de huidige directie Anton van den Oudenrijn is inmiddels 86 en ook nog bijna dagelijks in het bedrijf te vinden. 

Concept III

De broers leverden al Concept III-kozijnen (SelektKozijn Royal) in de jaren negentig van de vorige eeuw, toen de meerderheid van de timmerindustrie zich voornamelijk richtte op Concept I. “We hebben alles in eigen hand”, zegt Rob. “We produceren én plaatsen.” Die voorloperspositie heeft de onderneming nooit meer weggegeven. Het huidige klantenbestand bestaat voor 50 procent uit aannemerij, en de rest zijn VVE’s, woningbouwcorporaties en particulieren. Rob van den Oudenrijn: “We leveren een eindproduct. VVE’s zullen in de toekomst een grote doelgroep worden. Het is een bewerkelijke doelgroep. Je moet ook geduld hebben, maar als het loopt, dan loopt het.” Bij de activiteiten profiteren Rob en Hans van hun eigen bouwkundige achtergrond. Rob kwam zelf begin jaren negentig in het bedrijf. “Daar is verder niet zo over gesproken. Dat ging eigenlijk automatisch.”

Timmerselekt en Van den Oudenrijn

Van den Oudenrijn heeft een heldere filosofie en marktbenadering. “Als je als timmerindustrie allemaal dezelfde machines hebt staan, met dezelfde grondstof aan de slag gaat voor dezelfde klantgroep, dan heb je weinig om je te onderscheiden van je collega. Wij zijn in een vroeg stadium met Concept III aan de slag gegaan, om dat onderscheid juist wel te creëren. Dat is ook de reden dat we ons twintig jaar geleden hebben aangesloten bij de Timmerselekt Groep.” Gevraagd naar het waarom daarvan zegt hij: “Alleen ben je sneller, maar samen kom je verder. Met Timmerselekt kun je innovatie en marketing van je producten buiten Bouwbesluit en KVT om oppakken. Voor dat laatste is de NBvT.” 

Bij de innovaties horen speciale producten voor zowel de nieuwbouw als renovatie. Zo heeft de onderneming onlangs in Amsterdam voor 60 NOM-renovatiewoningen van woningcorporatie Eigen Haard de circulaire aanbouwen gebouwd voor ketenpartner Era Contour. Dit project is samen met de TU Delft tot stand gekomen. Ook is de onderneming de goed isolerende houtsoort red grandis gaan toepassen. “We willen niet de grootste zijn, maar wel de beste”, zegt directeur Rob van den Oudenrijn halverwege het interview.

Tesla

Hij maakte zes jaar lang deel uit van het hoofdbestuur van de NBvT. Ook zat hij lange tijd in het bestuur van de sectie Kozijnen. Beide bestuursfuncties heeft hij op 1 januari van dit jaar verlaten. Zeker de laatste jaren met de vorming van de federatie Centrum Hout en de overgang van Bussum naar Almere waren hectisch en slokten veel tijd en energie op. “Met het honderdjarig jubileum voor de deur, vond ik het een goede stap om terug te treden”, aldus Rob. Hij vindt dat het houten kozijn een positieve toekomst tegemoet gaat. “Maar dan moet de sector zich wel verenigd blijven richten op promotie van dat houten kozijn willen we andere materialen vóór blijven. Van de versnippering die de houtsector kenmerkt, hebben andere materialen, niet of nauwelijks last. We zijn een redelijk in onszelf gekeerde sector. Wij denken in techniek en grondstof, terwijl klanten in comfort, gemak en beleving denken. Je verkoopt toch ook geen Tesla door het staal van de Hoogovens te promoten?” 

Trots

Van den Oudenrijn schotelde de bezoekers van het jubileumfeest op 30 september een nieuwe spuiterij voor. Het personeel beschikt over een net opgeleverde moderne ruime kantine. Ook zijn er plannen voor capaciteitsuitbreiding van de machinale afdeling om de onderneming toekomstklaar te maken. En het honderdjarig bestaan van de onderneming? “Ja dat is best wel bijzonder. De status ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ ook. Dat vind ik vooral mooi voor mijn vader die net als wij zijn ziel en zaligheid in de onderneming heeft gestoken. Toen ik in de jaren negentig in het familiebedrijf kwam, nam ik me voor mijn eigen weg te gaan. We zijn een goede club, maar inmiddels is het zover dat meer en meer mensen van die ploeg nu vlak voor hun pensioen staan. We zijn dus aan het verjongen, waarbij ikzelf straks bij de oude lichting hoor. Dat vind ik best wel gek.” De vierde generatie studeert nog. De tijd zal het leren of zij op termijn in het bedrijf komen. Als we vader Anton van 86 in de fabriek spreken zegt hij: “Ik ben trots.” En dat is terecht. 

Dit artikel is afkomstig uit Timmerfabrikant 10-2022. Nog geen abonnee? Klik hier!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief   Aanmelden