Ga naar hoofdinhoud

‘Timmerindustrie is een uitdagende tak van sport’

Risicoverzekeringen voor de houtverwerkende industrie vragen kennis, kunde en maatwerk. Standaardverzekeringen voldoen vaak niet. Bij de advisering en inkoop van zijn verzekeringen liet Kees Lambert van Lambert Kozijnen in Oude Tonge zich bijstaan door Vanbreda Risk & Benefits uit Gouda. Accountmanager Jeroen Mol: “Als de inventaris van een timmerfabriek steeds kapitaalintensiever wordt, dan wordt het voor verzekeraars steeds belangrijker dat de preventiemaatregelen op orde zijn.”

Heeft een ondernemer enig idee hoe het zit met de brandwerende doorvoeringen in zijn timmerfabriek? Wanneer is het elektrisch systeem voor het laatst nagelopen en gekeurd? En de sprinklerinstallatie? Hoe gaat hij om met stof? Heeft hij enig idee of de bedrijfsradio’s in de fabriek bestand zijn tegen een meer dan gemiddelde stoffige omgeving? Misschien een beetje flauwe vragen. In de huidige drukte ligt de focus van de timmerfabrikant immers in eerste instantie op het op tijd produceren en leveren van kwalitatief hoogwaardig timmerwerk. De rest is bijzaak. Of toch niet?

Lambert

Maatwerk

“Op schadegebied loopt een timmerfabriek door de aard van de productie een gedifferentieerd schaderisico”, zegt accountmanager Jeroen Mol van Vanbreda Risk & Benefits uit Gouda. “Naast het pand en de inventaris is de bedrijfsschade een onderwerp dat bij een calamiteit al snel alle aandacht verdient. Aansprakelijkheid speelt een rol bij het produceren, plaatsen en monteren van producten. Op het gebied van risico-inventarisatie en verzekeringen kom je er dan ook niet met standaardschade- en inkomensverzekeringen, brand- en bedrijfsschade- en aansprakelijkheidsverzekeringen. Maatwerk is nodig, maar de ondernemer kan zelf ook veel doen.” Assurantiemakelaar Vanbreda levert naast advies op het gebied van schadeverzekeringen, ook advies bij inkomensgerelateerde verzekeringen (ziekteverzuim, arbeidsongeschiktheid en pensioenen). De onderneming richt zich daarbij niet exclusief, maar wel in belangrijke mate op de houtverwerkende industrie. “Daar zijn we groot in en daarin kunnen we het verschil maken”, aldus Mol.

Risico

Lambert

Lambert Kozijnen in Oude Tonge is een van de relaties van Vanbreda. Beide partijen hebben recentelijk bij de verlening van polissen van de kozijnfabrikant intensief contact gehad. Directeur Kees Lambert is tevreden over de inbreng. “Een gewone verzekeraar verzekert een bedrijfspand en dat is het. Echter, iemand die wat meer in de houtsector zit kan specifiek dingen bekijken en pijnpuntjes benoemen. Het is belangrijk dat je je bedrijf zo organiseert dat de veiligheid en minimalisering van risico’s juist op de lange termijn gegarandeerd is. Risico’s moet je zoveel mogelijk uitsluiten. Daar hoort ook een passend verzekeringspakket bij.”


Accountmanager Mol geeft een aantal voorbeelden. “De inventarisverzekering dekt storm-, brand- en waterschade. Maar ook materiaalaanvoer en -afvoer en bedieningsfouten kunnen een machine beschadigen. Dat valt in dat geval dus buiten de dekking van de inventarisverzekering. Een machinebreukverzekering speelt hierop in en is een standaardonderdeel van ons advies. Hetzelfde met vorkheftrucks. Die rijden in de timmerfabriek meer achteruit dan vooruit en een ongeluk zit in een klein hoekje. De standaard-aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM) dekt echter geen schade aan eigen zaken. Op het gebied van montage in het werk moet de aansprakelijkheidsverzekering in orde zijn. Zaken die jij in bewerking of behandeling hebt van een ander (het zogenoemde opzicht) valt door standaarduitsluitingen bijna altijd buiten de dekking van de aansprakelijkheidsverzekeringen. Dat is voor bedrijven in deze branche niet handig. In onze houtvoorwaarden hebben wij dergelijke zaken wel standaard meegenomen. Dat bedoel ik met maatwerk.”

Lees het volledige artikel in Timmerfabrikant 4-2019. Nog geen abonnee?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief   Aanmelden