Ga naar hoofdinhoud

Timmerfabriek K. Dieleman: van pennenbank naar CNC

Timmerfabriek K. Dieleman in Zaamslag heeft een aantal stappen overgeslagen in de moderniseringsslag van hun machinale. Net voordat Nederland in 2020 voor het eerst op slot ging werd de inbedrijfstelling van hun Weinig Conturex C226 afgerond. Waar voorheen alles handmatig werd gemaakt op hun dertig jaar oude pennenbank, stond daar opeens een modern bewerkingscentrum. Compleet met automatische in- en uitvoer, meerdere hoofdmotoren, twee boorgroepen, 200+ gereedschapposities en vier snelle lineaire tafels. Wat voor impact dat heeft? We vroegen het directeur Michel en werkvoorbereider John.

De drie bekende problemen in de timmerindustrie waren ook hier de aanleiding voor deze stap. Zo komt het personeel in de machinale steeds dichter bij het pensioen en verjongen is niet eenvoudig. Ten tweede vragen klanten om steeds kortere doorlooptijden en op nummer drie staan de dalende prijzen van concurrenten. Automatiseren van het bewerkingsproces is voor de meeste timmerfabrieken dan ook de enige toekomstbestendige oplossing. 

De zoektocht van Dieleman

Op de voorbereiding van Dieleman valt niets aan te merken. Het productieproces was geheel in kaart gebracht en de huidige en verwachte prestaties van de machine waren in meerdere pagina’s uitgebreid beschreven. Onder andere De Groot Bewerkingsmachines was uitgenodigd om een voorstel uit te brengen. Directeur/eigenaar Michel Dieleman vertelt: “We zijn een proces ingerold waarbij we meer over onze producten en klanten hebben geleerd. We dachten dat we goed wisten wat we wilden kopen, maar we zijn bij A begonnen en bij Z uitgekomen. Het eindresultaat is een efficiënte, flexibele en slimme oplossing.”

De voorbereiding

Nadat de keuze voor de Weinig Conturex C226 was gemaakt, heeft werkvoorbereider John Poppe diverse machines in Nederland bekeken. Zowel het proces als de logistiek moest opnieuw worden ingericht. Ongeveer een jaar duurde het voor hij alle sponningstelsels, profileringen en inkrozingen in het softwarepakket Matrix had ingevoerd.
Tijdens de kerstvakantie is door De Groot Bewerkingsmachines de oude bestaande machinale verhuisd naar een nieuwe locatie, zodat gedurende de plaatsing van de Conturex gewoon doorgewerkt kon worden. John vertelt over deze periode: “We hebben de lopende werken op de oude manier afgemaakt. Uiteraard hadden we minder ruimte, dus logistiek gezien was het wat lastig. Maar we hebben toch zo’n 80 procent van onze normale productie kunnen halen. Na een maand zijn we gestart met de Conturex en drie weken later volledig overgestapt.”

Michel Dieleman vond het ook erg belangrijk om het personeel te betrekken bij het proces: “De plannen zijn uitvoerig besproken en ook de noodzaak is met hen gedeeld door cijfers en voorbeelden. Ook De Groot Bewerkingsmachines was hierin betrokken. In Zaamslag was tijdens een gezamenlijke meeting aan het personeel verteld wat er op hen af zou komen en hoe ze het geheel samen tot een succes konden maken.  Ze wisten uiteraard zelf ook wel dat er meer mogelijk was, dus gelukkig waren ze snel te motiveren.”

De evaluatie

Wanneer we Michel en John naar tips vragen, geven ze beide aan dat het belangrijk is om de gereedschap leverancier op tijd te betrekken in het hele proces. “Als je al vroeg weet welke gereedschappen je gaat gebruiken, dan kun je je programma aanpassen op en aan de Conturex”, aldus John.

Michel hoopt dat hij voorlopig geen nieuwe machine erbij hoeft te zetten: “Het was een heel intensief proces. Als ik erop terugkijk, dan heb ik er veel van geleerd en ben ik blij dat het voorbij is. Ik geniet iedere dag van het moment dat ik de machine hoor draaien en er voorbij loop. Het brengt veel rust in de productie. Onze kwaliteit is toch nog weer vooruitgegaan.”

Bekijk hieronder de videobeelden van de Weinig Conturex C226 van Timmerfabriek K. Dieleman.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief   Aanmelden