Ga naar hoofdinhoud

Timmerfabriek geeft visitekaartje af met nieuwbouw

Een ultramodern nieuw pand met vloerverwarming en zonnepanelen is sinds begin dit jaar de nieuwe uitvalsbasis. Maar voor de rest blijft Timmerfabriek De Mol in Heinkenszand volgens directeur Marco Traas op de oude vertrouwde lijn zitten: een betrouwbare partner voor zowel de zakelijke als de particuliere markt. Een app gaat de vaste relaties binnenkort ondersteunen bij de bestelling.

Met de bouw en verhuizing naar een nieuwe fabriek heeft directeur Marco Traas van Timmerfabriek De Mol in Heinkenszand en het personeel een aantal enerverende maanden achter de rug. Een fabriek pak je immers niet zomaar op om het een paar kilometer verderop neer te zetten. Maar het is gelukt. Op de nieuwe locatie aan de Schouwersweg, vlak naast de A58, is de fabriek op 2 januari gestart. En het is nog rap gegaan als je bedenkt dat op 26 maart 2018 de eerste paal voor de nieuwbouw de grond in ging. “Half november hebben we de afmontage en spuiterij hiernaartoe gebracht, 13 december alle machines. We zijn voor sommige zaken nog de logistiek meest logische plek aan het zoeken, maar dat zal in de tijd vanzelf wel komen. We zitten hier goed, hier gaan we het gewoon doen”, aldus de directeur die de onderneming inmiddels vijftien jaar in bezit heeft.

De Mol

Houtrijk

Wie een bezoek brengt aan de nieuwe fabriek ziet al vanaf de voordeur dat hier een onderneming huist met liefde voor kwalitatief uitstekend timmerwerk. De gevel van het kantoorgedeelte wordt gesierd met strakke fraké noir-gevelbekleding en merantikozijnen (FSC). De trap die naar het directiekantoor op de eerste verdieping voert is uitgevoerd met treden van zowel merbau en mahonie als beuken, essen en eiken. De binnenkozijnen van fraké-volhout en frakédeuren geven het kantoor een eigen signatuur. En dat hout hier de voornaamste grondstof is, wordt ook duidelijk uit de bureaus, vergadertafels en lunchtafels in de kantine. De tafelbladen zijn allemaal dosse gezaagde in omvang indrukwekkende planken van de suar, dat ook wel east indian walnut of de rain tree genoemd met een ruim groeigebied van Thailand en Indonesië tot Brazilië en Mexico. “Als je dan toch een nieuwe timmerfabriek bouwt, mag je ook laten zien wat de mogelijkheden van hout zijn”, zegt Traas. “Het interieur is door mijn vrouw ontworpen en tijdens de open dag op 1 februari jongstleden kregen we erg veel positieve reacties.”

De Mol

Zzp’ers

De timmerfabriek heeft op de nieuwe locatie eenzelfde oppervlakte als op het oude adres, zo’n 2.000 m2. “Maar het verschil is dat we nu op eigen grond met een eigen pand zitten. De markt is goed en het is druk, ook hier. Het is ook niet zo dat we na de verhuizing ineens het assortiment verbreden en andere producten gaan leveren. We produceren tot Concept III en dat blijven we doen. We hebben ook veel vaste relaties en beleveren een gebied tot Amsterdam, Utrecht en Breda. Die zuidwesthoek van Nederland is ons voornaamste afzetgebied.” De onderneming werkt voor een belangrijk deel voor aannemers, maar vanwege de regionale functie weten ook veel zzp’ers en particulieren uit het Zeeuwse de timmerfabriek te vinden. “Wij moeten het ook van de regio hebben”, zegt Traas. “We zijn productietechnisch en organisatorisch ook flexibel genoeg om een enkel kozijn te produceren. Wij bouwen graag langdurige klantrelaties op en dat betekent dat we ook iedereen in onze regio met een vraag naar timmerwerk willen helpen. Ik weet dat particulieren en zzp’ers bij veel timmerfabrikanten daarvoor niet terechtkunnen, maar wij hebben de filosofie dat veel kleintjes ook een grote maken.” Het hart van de productie vormt sinds 2016 de eerste volledig in Nederland gebouwde BMH Windowmaster, Type 30. Die draagt ook in belangrijke mate bij aan de productieflexibiliteit van de onderneming.

Lees het volledige artikel in Timmerfabrikant 3-2019. Nog geen abonnee?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief   Aanmelden