Maco Beschläge in Zelhem en Timmerfabriek Suselbeek Kozijnen in Silvolde zijn beide erg tevreden over het VMI-pilotproject (vendor managed inventory). Zowel bestel- als leverfouten behoren tot het verleden, er wordt tijd bespaard en de afdeling afmontage grijpt niet meer mis. Bedrijfsleider Michael Abbo van Suselbeek zet de voordelen op een rij. “Je gaat elkaars taal spreken.”
Elke werkdag komt de lokale ijzerhandel bij Timmerfabriek Suselbeek in Silvolde lege schroevenbakjes met barcodes halen, die de volgende dag vol worden teruggeleverd. Elk type schroef die de kozijnenfabriek toepast, heeft drie bakjes: een op de montagebank, een in de voorraad en een lege. Zo grijp je nooit mis. Eenzelfde systeem is uitgedacht voor levering van de toegepaste kitten. “Moeilijker moet voorraadmanagement ook niet zijn,” zegt bedrijfsleider Michael Abbo van Timmerfabriek Suselbeek. “Wat je als producent wilt, is het terugbrengen van de administratieve last, dat je niet misgrijpt en de omloopsnelheid toeneemt. Dat kan alleen in een geïntegreerd partnership.” Sinds 1 juni 2018 loopt er bij de fabrikant een grootschaliger VMI-pilotproject met Maco Beschläge, dat beide partijen inmiddels als volledig geslaagd beoordelen.

Volle dozen/per stuk
VMI (vendor managed inventory) is een voorraadmanagementmethode binnen het zogenoemde supplychainmanagement, waarbij de producent of de distributeur de voorraadniveaus beheert in het magazijn/distributiecentrum van zijn klant op basis van de verwachte vraag en vooraf gemaakte afspraken over minimale en maximale voorraadniveaus. Abbo: “Voorheen was het af en toe wel rommelig. We bestelden per project of deelproject. Dat kwam dan binnen als grote stapel uitgetelde producten met daarbij pakbonnen die daarop aansloten. Met producten op backorder loop je het gevaar dat niet al het materiaal in huis is als je de productie wilt starten. Ook wij maakten wel eens bestelfouten zodat we het gewenste materiaal niet hadden op het moment dat we het nodig hadden. Een en ander betekende veel communicatie over en weer tussen ons en de beslagleverancier.”
Na een aantal besprekingen werd het pilotproject VMI gestart onder leiding van onder meer de businessengineer van Maco, Jarno Jansen. De uitkomst is dat Suselbeek nu de behoefte afgeeft voor beslag op basis van de productie en Maco elke vrijdag volle dozen in standaardverpakkingseenheden levert voor de productie van de week erop. Suselbeek geeft Maco vervolgens het verbruik door, die dat factureert. Abbo: “Het is een cirkel die blijft lopen en de kans op misgrijpen drastisch beperkt. Maco levert volle verpakkingen, wij gebruiken wat we nodig hebben, koppelen dat terug en zij factureren.” Productieonderdelen die maar zeer sporadisch worden gebruikt, worden per stuk geleverd. Abbo: “Dat is de vrijheid die Maco ons geeft. Het betekent dat het voor ons heel overzichtelijk blijft.”

Soepeler
Vanaf het startmoment is de bestaande voorraad bij de kozijnenfabriek geteld. Coördinator/werkvoorbereider Roy Scholten van Suselbeek: “Daarna zorg je dat het een-op-een loopt door elke binnenkomende pakbon te controleren en in het voorraadsysteem in te voeren. Zo blijft onze feitelijke voorraadstatus zowel bij ons en bij Maco altijd actueel.” Abbo: “Wij betalen dus niet de voorraad, maar de gebruikte items.” Scholten: “Wat in backorder staat zie je een week van tevoren. Je hebt de hele week de tijd om te schuiven. Het geeft je meer speelruimte. Alles loopt veel soepeler, eventuele ergernis is veel minder en als iets niet wordt geleverd, dan weet je dat het de week erop erbij zit.”
Lees het volledige artikel in Timmerfabrikant 3-2019. Nog geen abonnee?