Ga naar hoofdinhoud

Machine-aansturing direct vanuit 3D-tekeningen

Zo’n zeshonderd mensen kwamen 17 en 18 april af op het Bos Master Event in Vianen. De machinefabrikant ontpopt zich meer en meer als totaalleverancier voor de timmerindustrie,
zeker nu met BMH 3D Master er ook een eigen softwarepakket is ontwikkeld die vanuit 3D-tekeningen de BMH-machines direct aanstuurt. En dat is wel de nieuwste, maar zeker niet de laatste noviteit van de onderneming. Commercieel directeur André de Vroom: “Automatisch beglazen en kitten willen we de komende tijd ook gaan oppakken.”

“Het is altijd een beetje puzzelen wanneer we een huisshow doen”, zegt André de Vroom. “De uitgebreide en imposante kozijnenstraat voor Westerveld & Nederlof, inclusief automatische aan- en afvoer, was een uitgelezen kans om de klanten en relaties nu uit te nodigen om de machines live en met demo’s te kunnen aanschouwen.”

Bos

Maatwerk

Op het recent gehouden Bos Master Event op 17 en 18 april was de genoemde machinestraat dan ook een grote blikvanger. De BMH Sawmaster-afkortinstallatie, Kuper vierzijdige schaafbank met acht assen en drie gekoppelde Windowmaster 40 cnc-bewerkingsmachines oogstten ook veel belangstelling van de circa zeshonderd bezoekers. Daarnaast konden zij ook een Windowmaster 20, laadstation Loadmaster, lijmrobot Gluemaster en automatische stickerunit van dichtbij aanschouwen, evenals de Handlingmaster voor het ergonomisch hanteren van kleine en grote kozijnen, een samenwerking met Westo in Stokkum. Het eerste exemplaar vindt na het Master Event onderdak bij Timmerfabriek Doornenbal in Veenendaal.

Bos

BMH 3D Master

De tentoongestelde machinelijn van Westerveld & Nederlof in Breedenbroek bestaat uit drie Windowmaster 40 cnc-bewerkingsmachines die allemaal met hetzelfde gereedschap van Oertli uitgevoerd zijn. Dit garandeert een continue aanvoer richting de volgende werkplek. Westerveld & Nederlof werkt met Construsoft Window, nieuw hierbij is de door Bos Machines zelf ontwikkelde BMH 3D Master-software. Deze zorgt ervoor dat de kozijntekeningen direct en automatisch vanuit Construsoft Window worden doorgestuurd naar de machinelijn. “Dat is echt nieuw, ook voor ons”, zegt De Vroom. “Bij de gegevensoverdracht vanuit 3D-modellen gaat altijd veel informatie verloren die relevant is voor de machineaansturing. Extra werk en fouten zijn het gevolg. Met BMH 3D Master hebben we een protocol ontwikkeld dat uit 3D modellen XML-bestanden kan genereren die de 3D-geometrie van het complete kozijn, raam, of deur inclusief hang- en sluitwerk bevat. BMH 3D Master stuurt zo direct vanuit een 3D-pakket zonder extra werk of overtekenen de BMH-machines aan.” Bos blijft met opzet van de werkvoorbereiding af “omdat daar al genoeg pakketten voor zijn”. “Het gaat echt om de vertaalslag naar de machineaansturing. Wij vinden dat dit zeker bij complexe machines op het bordje van de machinefabrikant ligt.” BMH 3D Master kan behalve met Construsoft ook overweg met andere pakketten die in 3D tekenen, zoals Delta Pi. Tijdens het Event werd dan ook een BMH Windowmaster 20 met Leitz-gereedschap van Tankens in Andel gedemonstreerd die met Delta Pi werkt en via de 3D Master wordt aangestuurd.

Lees het volledige artikel in Timmerfabrikant 5-2019. Nog geen abonnee?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief   Aanmelden