Ga naar hoofdinhoud

Jongste NBvT-lid Gewoonhout: ‘Samen sterk staan’

De fabriek in Wehl meet 3.200 m².

Gewoonhout in Wehl levert kant-en-klare houten modules voor de realisatie van duurzame grondgebonden en gestapelde woningen. Meer prefab, sneller en circulair bouwen, het is een trend die de komende jaren gemeengoed zal worden. De bouw is in beweging. Ook op gebied van wet- en regelgeving. Samen met de netwerkfunctie is dat de reden dat het jonge bedrijf recent aansluiting heeft gevonden bij de NBvT en daarmee het jongste lid is.

Gewoonhout noemt zich geen ‘timmerfabriek’ maar een ‘modulebouwer’. “Dat geeft onze activiteiten beter weer”, zegt productmanager Linda Braakman. Zij doet de totale voorbereiding voordat een project in productie gaat. “Aansturen van de verschillende disciplines van ontwerpers, constructeurs en bouwfysici en zorgen dat er geproduceerd kan worden.” Gewoonhout is ontstaan uit Koopmans Bouwgroep. De 3.200 m² grootte fabriek in Wehl (40 x 80 m) is begin vorig jaar opgestart. De fabriek in Wehl produceert duurzame grondgebonden en gestapelde woningen van een twee- of drielaags woning met een plat dak of kap tot appartementen. Deze worden in de markt gezet als de circulaire producten Houtbaar Huis (waarvan Gewoonhout de producent is) en Houtbaar Loft via TBI ondernemingen Era Contour, Hazenberg Bouw en Koopmans Bouwgroep. Houtbaar Huis is een concept dat door Koopmans Bouwgroep is ontwikkeld in samenwerking met Sustainer, The New Makers en het TBI Woonlab.

Productmanager Linda Braakman van Gewoonhout: “We zitten in een leer-en opschalingstraject.”

NBvT-lid

Gewoonhout is sinds kort lid van de Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie. Braakman: “Bouwen doe je met elkaar. Lid worden van een branchevereniging levert je altijd waardevolle contacten op. En voor ons speelt ook een rol dat modulebouw nog een vrij jonge en nieuwe bouwmethode is, ook binnen wet- en regelgeving. Desalniettemin maken we als sector houtbouwsystemen een stormachtige ontwikkeling door. De Beng-berekeningen zijn voor een belangrijk deel gestoeld op de traditionele manier van bouwen. Houtbouw begint als gevolg daarvan op achterstand, omdat we bijvoorbeeld meer moeten koelen dan verwarmen. De regelgeving is daar nog onvoldoende op afgestemd. Verder gebeurt er van alles binnen de kaders van het circulair bouwen. Wij werken met de Building Circularity Index BCI van Alba Concepts. Daar moet je als modulebouwer ook iets van gaan vinden. Aansluiting bij een branchevereniging maakt dat je als sector je stem kunt laten horen zodat je samen sterk staat. Ook op gebied van kennisuitwisseling en personeelsvoorziening.”

LVL

Gewoonhout produceert de modules uit laminated veneer lumber (LVL), waarbij de modules door een carroussel lopen om steeds verder te worden afgewerkt. Daarbij verschilt de woonfabriek niet veel van de technieken zoals die in de automobielindustrie worden gebruikt. Gewoonhout zet zich in om ‘een woning in drie dagen’ te leveren. Braakman: “Dat lukt ons vanwege het hele ontwikkelingsproject nog niet helemaal, maar dat is de insteek. Een woning bestaat gemiddeld gezien uit acht modules. Onze insteek is om zo’n woning in een dag te kunnen maken, de dag erop naar de bouwplaats te transporteren en bij de montage de dakbedekking aan te brengen zodat het volume wind- en waterdicht is. Dag drie komt de installateur voor doorkoppelen en inregelen en werken de timmerlieden de schil af. De woningen moeten dan ook zijn uitgerust met kant-en-klare keuken en badkamer. Zover zijn we echter nog niet. We zitten in een leer- en opschalingstraject. Momenteel gaat erg veel energie zitten in contact met nutspartijen om dat te realiseren. Dat doen we ook in breder verband, want we zijn niet de enige bouwer die hier tegenaan loopt.”

Groeiontwikkeling Gewoonhout

De eerste projecten zijn inmiddels opgeleverd. Braakman: “Een blok van vier huurwoningen in Hengelo was in juli 2021 ons eerste project. Deze zijn opgevolgd door projecten in Winterswijk (9 woningen, 60 modules) in mei geplaatst en Didam (5 woningen, 20 modules) in juli geplaatst. Allemaal in Wehl geprefabriceerd en na de bouwvak opgeleverd als de nutsvoorzieningen zijn aangesloten.” Ook is de onderneming bezig met projecten in respectievelijk Groenlo en Zelhem waar de eerste woningen met schuine kap worden geplaatst. “Hoewel we een vrij jonge onderneming zijn, merken we dat de markt zit te springen om nieuwe woningen. We maken dan ook in een kort tijdsbestek echt een groeiontwikkeling door. Daar geven we met een jong team zowel in engineering als de productie invulling aan. Circulair bouwen betekent voor ons ook hergebruik van de modules. Een platte organisatie zorgt voor de beste kruisbestuiving om nu en ook in de toekomst waardevol kunnen bouwen.”

Dit artikel is afkomstig uit Timmerfabrikant 7/8-2022. Nog geen abonnee? Klik hier!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief   Aanmelden