Ga naar hoofdinhoud

‘Het houten kozijn wordt een luxeproduct’

Ton en Colinda Leliveld bouwen sinds 2012 op geheel eigen wijze van Brandhof De Meern een allround houtbewerkingsbedrijf. Maar de vraag of het een timmerfabriek met een interieurafdeling is, of andersom valt ook voor hen niet gemakkelijk te beantwoorden. “Het zijn eigenlijk twee totaal verschillende werelden, maar desalniettemin vullen beide divisies elkaar perfect aan.”

Het gesprek vindt plaats in de net gerealiseerde ‘Experience Room’ waar klanten een idee kunnen krijgen van de mogelijkheden van de interieurbouwcapaciteiten van de onderneming. Een houten lamellenplafond, diverse betimmeringen en wandpanelen inclusief zithoek met bankstel geven de ruimte een warme sfeer. De ontvangst- en vergaderruimte is de meest recente stap in het omvangrijke investeringsprogramma dat Ton Leliveld en zijn vrouw Colinda in 2012 zijn gestart na de overname van Brandhof de Meern. “We hebben een nieuwe organisatie opgezet, er is geïnvesteerd in een machinepark voor zowel de raam- en kozijnfabricage als de interieurbouw. En we hebben nu een representatieve ruimte waar we klanten kunnen ontvangen en de mogelijkheden van ons bedrijf kunnen tonen. Een nieuwe vrachtwagen wordt binnen enkele weken geleverd. Wat nu nog rest van de investeringen die mijn vrouw en ik in gedachten hadden toen we hier begonnen, is de personeelskantine. Die laten we in beleving aansluiten op de Experience Room.” Hetzelfde houten lamellenplafond is alvast gemonteerd.

Brandhof

Helicopterblik

Ton Leliveld kent de houtverwerkende industrie goed. Hij heeft het timmervak van krullenjongen tot bedrijfsleider geleerd, onder andere bij Vianen Kozijntechniek in Montfoort. Die ervaring nam hij in 2012 mee bij de overname van Brandhof De Meern. Maar het bepaalde ook voor een belangrijk deel de bedrijfsfilosofie waarmee de directeur/eigenaar in zijn eigen bedrijf opereert. “Feitelijk moet je net als een voetbalcoach een goed team bouwen. Het gaat niet om de beste spits of verdediger, maar om het beste team dat bij je past. Zo maak je stappen. Ikzelf sta in de productie op afstand, verzorg voor een belangrijk deel de acquisitie en hou zo de helikopterblik. Timmerwerk en interieurbouw zijn feitelijk totaal verschillende disciplines waar verschillende type mensen bij passen. Wij hebben momenteel op beide afdelingen de beste mensen in dienst.

Brandhof

Luxeproduct

In personeelsomvang is de onderneming in zeven jaar tijd verdubbeld tot twintig personeelsleden. Een straffe doorgroei naar veertig of tachtig man personeel is echter niet de eerste prioriteit van Leliveld. “We kennen onze kracht en we willen bewust veelzijdig zijn. Bovendien is de productiecapaciteit in de kozijnenmarkt na de crisis weer zo hard aan het groeien, dat het gevaar van prijserosie de marges continu onder druk houdt. Daarnaast zie je kunststof en aluminium terrein winnen. Ik voorzie dat het houten kozijn een luxeproduct wordt voor een doelgroep die daar speciaal voor kiest. Hoewel we in activiteiten voor twee derde afhankelijk zijn van de raam- en kozijnfabricage ben ik dan ook blij dat we ook nog een interieurafdeling hebben.”

Lees het volledige artikel in Timmerfabrikant 4-2019. Nog geen abonnee?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief   Aanmelden