Ga naar hoofdinhoud

Hele proces in eigen beheer met Construsoft Window

Binnen de kozijnindustrie wordt steeds vaker verwacht dat producenten hun modellen in 3D aanleveren. Tot voor kort had Nijhuis Toelevering –  producent van houten kozijnen, HSB-elementen en prefab onderdelen – niet de mogelijkheid om zelf aan deze vraag te voldoen. Een externe partij zette daarom de 2D-bestanden voor ze om naar 3D-kozijnen. Dat moest sneller en beter kunnen, en bovenal in eigen beheer. Nijhuis koos ervoor om zelf te gaan bimmen met Construsoft Window, wat ze naast meer controle ook een flinke tijdsbesparing opleverde. Mark Schellevis, calculator bij Nijhuis Toelevering, licht toe: “Een groot werk waar je normaal een week mee bezig was, kan nu in enkele dagen klaar zijn.”

Het proces begint tegenwoordig niet meer in 2D, maar in 3D. Nijhuis Toelevering maakt gebruik van de bi-directionele koppeling tussen Construsoft Window en Groeneveld, wat betekent dat gegevens in beide richtingen tussen deze programma’s gedeeld kunnen worden. Zo kan Nijhuis vanuit een bim-model beginnen, waaruit met Construsoft Window de kozijnen worden opgehaald, omgezet naar het juiste merk en verder ingevuld. “Vervolgens gaat het kozijn via de integratie naar Groeneveld, maar dat is dan al voor 95 procent gevuld”, vervolgt Schellevis. Na de laatste aanvullingen en checks gaan de kozijnen weer van Groeneveld terug naar Construsoft Window, waar ze worden teruggezet in het 3D-model voor clashchecks en communicatie met de opdrachtgever. Schellevis: “Omdat de kozijnen oorspronkelijk al uit het 3D-model gekomen zijn, worden ze automatisch op de juiste plek teruggeplaatst. Je hoeft het alleen nog even te controleren.” 

Fikse tijdsbesparing dankzij Construsoft Window

Het grootste voordeel van het werken met Construsoft Window is dat Nijhuis nu alles zelf kan regelen. Schellevis: “We hebben het hele proces in eigen beheer. Ik heb zelf in de hand hoe kozijnen worden teruggeplaatst en kan snel schakelen met de opdrachtgever. Ook de werkvoorbereider is er blij mee, want hij kan eenvoudig in mijn 3D-model terugkijken of het resultaat klopt met de opdracht. En bij vragen zijn de lijntjes naar je collega’s toch korter dan die naar een externe partij.”
Naast dat dit sneller en flexibeler werkt, levert het de kozijnenproducent ook veel tijdswinst op. Mark Schellevis licht toe: “Voorheen werd er zo’n vijf tot tien minuten gerekend voor het tekenen en terugplaatsen van één kozijn, dat kunnen we nu met twee klikken doen. Zeker op een groot project scheelt dit aanzienlijk. Wat ik nu binnen een dag regel, daar moesten voorheen twee tot drie dagen voor ingepland worden. En omdat het niet langer uitbesteed hoeft te worden, scheelt het in de kosten ook veel.”
Aanvullende functies zoals de kopieertool verlichten het werk verder. Als voorbeeld noemt Schellevis de 38 woningen van het project ‘Wyterik’. “Dit project bestaat uit blokken met veel kozijnen, maar er zit flink wat herhaling in. In Construsoft Window is het heel eenvoudig om gemaakte kozijnen te kopiëren, dus dat heeft me veel tijd gescheeld”, vertelt hij hierover. “Maar ook met het calculeren zelf wordt me veel uit handen genomen.” Waar Schellevis voorheen de merkgegevens handmatig aan de plattegronden toevoegde, is dat nu niet meer nodig: “De kozijnen bevatten al merken vanuit Construsoft Window. Ook staat de detaillering er al omheen, waar we die voorheen met de hand inkleurden. Daar kon ik bij een groot werk wel een dag mee bezig zijn.”

Meer informatie op: construsoft.nl/nijhuis-toelevering.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief   Aanmelden