Ga naar hoofdinhoud

Hardhoutspecialist Propex neemt Finti op in het assortiment

Hardhoutspecialist Propex uit Enschede heeft recentelijk kozijn- en deurhout van Finti in het assortiment opgenomen. Directeur Tim Vreman legt tijdens een bedrijfsbezoek bij de Finti-productielocatie in Haaksbergen uit waarom. “Gemodificeerd hout als Finti gaat in gebruik in toenemende mate naast tropisch hardhout lopen. Daar ben ik van overtuigd.” Opdrachtgevers en timmerindustrie mogen de komende tijd een actieve marktbenadering verwachten.

Wat brengt gerenommeerde hardhoutspecialist Propex in Enschede er toe om het thermisch gemodificeerde grenen Finti te gaan voeren? Directeur Tim Vreman begint te lachen. “Finti is geen andere tak van sport voor ons. Het past in het FSC- en PEFC-gecertificeerde assortiment dat we als importerende groothandel nu al voeren. Er is ook niets mis met gecertificeerd tropisch hardhout, maar de markt beweegt. Vanaf 2020 hebben we te maken met nieuwe bouwregelgeving, met circulair bouwen en passiefconcepten met strenge prestatie-eisen op gebied van isolatie. Finti vind ik het meest innovatieve en best toepasbare product op de markt dat zonder grote wijzigingen en daardoor met een hoog acceptatievermogen in het huidige productieproces van de timmerfabriek is in te passen. Alles wat een klant bij tropisch hardhout vindt, is ook bij Finti te vinden: een hoge duurzaamheids- en sterkteklasse, FSC-certificaat, goede bewerking, goede vormstabiliteit, een hoge isolatiewaarde (een Finti-kozijn haalt een U-waarde van 0,8 W/mK, red) en lange onderhoudsintervallen (12 tot 15 jaar). Hoogstens is de handling iets anders, omdat je te maken hebt met gemodificeerd naaldhout. Ik denk dat de twee productgroepen naast elkaar gaan lopen en elkaar op termijn wellicht gaan kruisen. Daar speel ik op in.”

Finti

Goede weg

Na zoveel lof over zijn product, begint Finti-directeur-eigenaar Roy Hofsté op zijn beurt te lachen. Het gesprek vindt bij hem plaats, op de in januari 2018 geopende ruime productielocatie van Finti in Haaksbergen. Deze heeft een jaarlijkse productiecapaciteit van 8.000 m³, genoeg voor een toekomstige prominente plek op de Nederlandse kozijnen- en deurenmarkt. En de marktbeweging is gunstig. Het uit Finse gecertificeerde productiebossen thermisch gemodificeerd grenen, wordt In Haaksbergen met een laser foutvrij uitgesorteerd, gevingerlast en gelamineerd tot een maximaal zes meter lang gereed product voor de timmerindustrie. Hofsté: “Voor vingerlassen en lamineren is dit misschien wel de modernste lijn die er in ons land te vinden is. Bij de laatste delaminatie-audit van SKH afgelopen januari hebben we bij de delaminatietest een nulscore gehaald. Dat geeft aan dat we een heel stabiel product hebben en het productieproces gewoon klopt. Voor ons is het een mooie opsteker dat nu ook een gerenommeerde hardhoutpartij als Propex uit zijn comfortzone denkt en voor ons kiest. Het geeft mij aan dat we als Finti op de goede weg zitten. We rollen zo gestaag de markt in.”

Woningbouwcorporaties

Finti

Het introduceren van een nieuw product voor de bouw vergt over het algemeen tijd en energie. Als de markt in beweging is, is dat een pre. Vreman: “Ik merk in zijn algemeenheid dat er vanuit de vraagkant ruimte in de markt ontstaat bij architecten maar met name bij woningbouwcorporaties. Die zijn op zoek naar betere prestaties, langere onderhoudsintervallen en minder gebruikersklachten als klemmende deuren en ramen. Er ontstaat momentum. We zien steeds vaker aanvragen waarbij Finti met naam en toenaam in het bestek wordt genoemd. Dat is best bijzonder. Ook is er contact met een timmerfabriek die werkt aan de totale omschakeling van tropisch hardhout naar Finti om het bedrijf klaar te maken voor de toekomst.” Vreman neemt de handschoen voor verdere marktintroductie graag op. “Ik ben er pleitverzorger voor het samen met andere partijen en timmerindustrie verder in de markt te zetten. Met zijn tweeën bereik je meer dan alleen. Importeur zijn of timmerfabrikant is erg kapitaalintensief. Met de massale introductie van bewerkingscentra groeit de capaciteit per timmeronderneming, waardoor er gevaar dreigt de prijs laag te houden om de machine maar aan de gang te houden. Men is teveel op prijs gestuurd. De sector mag voor het kwalitatief hoogwaardige eindproduct wel eens wat meer gaan vragen. De bewustwording voor een product als Finti moet dus ook via een omweg komen. We moeten de gulden middenweg vinden en zolang we allemaal maar zwarte cijfers draaien, mag niemand klagen.”

Hoger insteken

Hofsté ziet graag dat de timmerindustrie gaat meebewegen. “Het wordt wat mij betreft hoog tijd dat de rest van de markt ook wakker wordt. De meerderheid van de timmerindustrie grijpt vooralsnog naar het vertrouwde zonder nut of noodzaak van een horizonverbreding te zien. Het sectorbelang wordt wel eens uit het oog verloren. Andere sectoren zijn beter georganiseerd, waardoor we als houtsector slecht een vuist kunnen maken. Wie denkt er in de houtsector over na waar we bij de huidige ontwikkelingen over tien jaar staan? Dat is mijns inziens ook de reden dat de plastic kozijnen een groeiend deel van de markt krijgen. En dat is zonde. Kwalitatief kan de timmerindustrie met Finti zijn product weer net een stukje hoger insteken. Ik zou willen dat de timmerindustrie dan ook de houtsoortkeuze in eerste instantie niet zelf, maar aan de klant overlaat. Er is nog teveel koudwatervrees, maar Finti is uitgetest. Klaar. Als je een project hebt van twintig woningen, ga met de opdrachtgever in gesprek om hem voor een paar woningen alternatieven te laten ervaren. Dan zegt de opdrachtgever heus geen nee. De vraagstukken die nu spelen op gebied van deuren en kozijnen, los je niet op met een enkel houtje. Dus je moet wat gaan doen.” Vreman: “Ik denk dat de tijd er nu aardig rijp voor aan het worden is.”

Vihrea

Finti

Een flinke steun in de rug van Finti is wellicht de op handen zijnde realisering en marktintroductie van het volledig circulaire C2C-Finti-kozijn Vihrea. In dit kozijn met een chip, een onderhoudsinterval van twaalf jaar en een prestatiegarantie van vijftig jaar, zijn de kennis en kunde geïnvesteerd van topleveranciers aan de timmerindustrie als AGC, Breuer en Schmitz, Deventer Profielen, Duco, Frencken, Holonite, Hoppe, Maco, Sikkens, Soudal en natuurlijk Finti. Hofsté: “Dat gaan we op korte termijn van bovenaf in de markt insteken.” Wordt dus vervolgd.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief   Aanmelden