Ga naar hoofdinhoud

De klantbehoefte digitaal vertaald

Met een klein, goed ingevoerd team werkt ATS-Software dit jaar 25 jaar aan kozijnsoftware (tekenen, calculeren, werkvoorbereiding). Tijd voor een feestje met een winactie, maar ook voor een terug- en vooruitblik. Directeur Hilbrand Stoffers: “Het begint met luisteren. De klanten van onze gebruikers willen steeds meer informatie over hun kozijnen. Daar spelen we met de laatste updates nog nadrukkelijker op in.”

Op de website van ATS-Software staan veel interviews met tevreden klanten door de jaren heen. Van timmer- en bouwbedrijven tot timmerfabrieken. Door de introductie van nieuwe programma’s als ATS-Gevelinspectie en ATS-Kozijninspectie zijn daar recentelijk ook vastgoed-, inspectie- en onderhoudsbedrijven bijgekomen. De algemene indruk van de gebruiker: gebruiksgemak, goede afstemming op de dagelijkse werkpraktijk en het luisterend oor dat de ATS-organisatie heeft voor tips en uitbreidingen van de geleverde programmatuur. ATS startte op 7 maart 1994 met ATS-Kozijn onder MS-Dos, waarna de onderneming de wind in de zeilen kreeg met ATS-WinKozijn en ATS-WinProfiel (beide Windows). Directeur Hilbrand Stoffers zegt: “Dat we zo ver zijn gekomen, hebben we in eerste instantie te danken aan het vertrouwen van onze klanten. Dicht op de klant zitten en hen ondersteunen in de bedrijfsvoering met tekenen en calculeren van kozijnen en losse ramen en deuren. Dat is uiteindelijk voor ons de basis.”

ATS

Uitbreiding

Net als voor alle toeleveranciers aan de bouw was de crisis ook voor ATS een moeilijke tijd. “Met een crisis die meer dan een kwart van de ondernemingen opslokt, was het ook voor ons ook geen goede tijd, al vielen de gevolgen uiteindelijk mee. We zijn die periode goed doorgekomen. We kijken samen met onze klanten vooruit, zeker nu er weer ruimte is om op nieuwe ontwikkelingen in te spelen.” Een voorbeeld daarvan zijn de aanvullende verkrijgbare softwaremodules bij ATS-WinKozijn. Zo verstrekt de offerte-module voor de afnemer bij een bouw- of timmerbedrijf extra informatie bij de aanbiedingsbrief. Ieder kozijnmerk, per kozijnvak is in een bijlage bij te sluiten met een volledige overzicht van o.a. de toegepaste houtsoorten, hang- en sluitwerk, materialen en de afwerking.

ATS

Met de gevel-module ontwerpt de ATS-WinKozijn-gebruiker razendsnel een gevelaanzicht voor zijn opdrachtgever en ‘sleept’ daarin eenvoudig de ontworpen kozijnmerken. Door het totaalbeeld van gevel met kozijnen kan de opdrachtgever van een bouw- of timmerbedrijf het geveltimmerwerk visueel nog beter beoordelen. Stoffers: “Alleen een calculatieopsomming met toegepaste houtsoorten, glas, beslag en prijs voldoet vaak niet meer. Omdat onze software toch al de mogelijkheid heeft om kozijnen, ramen en deuren te tekenen, hebben we de mogelijkheid toegevoegd om deze tekeningen uit te breiden met gevelaanzichten. Deze stuurt de ATS-WinKozijn-gebruiker ter controle met de offerte mee. De eindgebruiker krijgt zo een beter idee van het te leveren geveltimmerwerk en kan daar in zijn aankoopbeslissing ook rekening mee houden. Dat voorkomt eventuele discussie achteraf.”

Tijdwinst

ATS heeft in zijn 25-jarig bestaan de ontwikkeling van de automatisering binnen bouwbedrijven vanaf het begin meegemaakt. Een zeer belangrijke ontwikkeling was uiteindelijk het totstandkomen van de communicatiestandaard Sales in de Bouw, nu Ketenstandaard voor toeleveranciers, afnemers en softwarebedrijven. “We waren daar al in een vroeg stadium bij betrokken en hebben vele presentaties gegeven aan leden van brancheorganisaties. Dat, plus de deelname aan vakbeurzen en klantdagen van onder andere partnersoftwarebedrijven als Centric en Admicom hebben het fundament gelegd”, zegt Stoffers. ATS-WinKozijn maakt het mogelijk om met een muisklik een gedetailleerde begroting van een heel kozijnproject, of een gekozen kozijn, raam of deur te maken. Het programma maakt tijdens het calculeren automatisch diverse lijsten voor de werkvoorbereiding aan, zoals een houtlijst, afkortstaten, ramen- en deurenlijst, overzicht van de beglazing (inclusief glasmaten) of van het hang- en sluitwerk. Stoffers: “Dat bespaart veel tijd in de werkvoorbereiding en maakt de kans op faalkosten aanzienlijk kleiner.”

Lees het volledige artikel in Timmerfabrikant 3-2019. Nog geen abonnee?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief   Aanmelden