Ga naar hoofdinhoud

DAT Bouwsystemen groeit met eigen hsb-concept

DAT Bouwsystemen in Middelharnis zag zijn personeelsbestand door het toenemen van de activiteiten in drie jaar tijd groeien van 8 tot 28. De markt waardeert het hybride houtskeletbouwconcept met een betonnen verdiepingsvloer dat in opdracht van de aannemerij als casco wordt geleverd. Algemeen directeur Koen Huyser zegt: “We blijven de uitdaging zoeken.”

“Het beste van twee bouwwerelden”, zo noemt algemeen directeur Koen Huyser het gepatenteerde houtskeletbouwsysteem dat DAT Bouwsystemen sinds 2016 in de markt zet. Bijzonderheid, het is een hybride bouwvorm waar wanden en dak uit hout zijn opgetrokken, maar een betonnen kanaalplaat of breedplaat de verdiepingsvloer vormt. “We zijn houtbouwers in hart en nieren. Iedereen kent de voordelen van hsb: hoge isolatie, prefab, korte montagetijd. De betonnen verdiepingsvloer geeft echter massa voor efficiënte lagetemperatuurverwarming, maar maakt het ook mogelijk langere vrij-indeelbare overspanningen te maken. Zo hebben we in Dordrecht een woonhuis van twee lagen een overspanning van 9,5 m gerealiseerd. Bij hout zie je dan al heel snel beperkingen opdoemen.”

3D

DAT

DAT Bouwsystemen startte de activiteiten in 2016 met Koen Huyser als algemeen directeur. Compagnons zijn verder Arie Moerkerken als chef van de werkplaats en bedenker Ben van Egmond voor acquisitie en marketing. Huyser. “We willen ons onderscheiden met het eigen ontwikkelde en gepatenteerde bouwsysteem met een betonnen verdiepingsvloer. Kappen maken kunnen we als houtskeletbouwers allemaal, plafonds en wanden ook, maar wij willen het anders doen. Wij richten ons in het begin speciaal op de vrij-ontwerp vrijstaande villabouw. Behalve ruwbouw, doen wij ook voorbereiding, de gehele engineering en constructieberekeningen van funderingspaal tot controle van de vloeren. Wij werken in 3D (met Tekla Structures van Construsoft, red.), dus het is een kleine moeite om dat als service naar de aannemer toe te leveren. We leveren zo een kant-en-klaar ruwbouwproduct aan de aannemerij waarin de verschillende ruwbouwonderdelen feilloos op elkaar aansluiten. Ruwbouw is de basis waar wij als onderneming verder in kunnen gaan: erkers, dakkapellen, garages aan de woning worden ook zo veel mogelijk kant-en-klaar geleverd, maar dan gaan ook transportafmetingen meetellen.” 

Tien tot twaalf weken

Het hsb-systeem van DAT is een zogenoemd dubbel systeem: het binnenframe voor de wanden draagt de betonnen vloer en is open om alle installaties in te brengen. Daarachter zit de tweede wand. De dampremming zit tussen de twee schillen in waardoor de onderneming luchtdichtheid garandeert. De betonnen verdiepingsvloeren worden ingekocht. Huyser: “De aannemer koopt die in, wij verzorgen verdere communicatie met de leverancier. Wij zijn houtskeletbouwers. Daar halen wij onze omzet. Het heeft geen zin om als extra schakel tussen aannemer en vloerenleverancier te gaan zitten. De levertijd van de houtskeletbouw en betonnen vloer is ongeveer gelijk: tussen de tien en twaalf weken. Die tijd hebben wij voor de complete engineering ook wel nodig. De vergunningverlening neemt ook vaak acht weken in beslag, zo is de levertijd eigenlijk nooit een probleem.”

Productiecapaciteit

De fabriek heeft een jaarlijkse productiecapaciteit van honderd woningen. In tegenstelling tot collega’s koopt DAT het hout en plaatmateriaal per vrachtwagen in om zelf te verzagen. “Wij doen alle bewerkingen zelf om optimaal flexibel te zijn. Binnen het bedrijf dient het ook het logistieke proces. Zouden we het buiten de deur bestellen, komt alles op maat in een vrachtwagen binnen, moeten we het uitsorteren enz. Wij delen de zaag nu zelf op maximaal tien elementen in zodat het benodigde materiaal gesorteerd direct voorhanden is.” Op dit vlak is de onderneming in afwachting van een vorig jaar bestelde H&M Trustmaster, een nieuw ontwikkelde zaag van Nederlands fabrikaat waarvan de onderneming in Middelharnis het vierde exemplaar krijgt geleverd. “Vervolgstap daarop zal in de tijd de Mobi One zijn van dezelfde fabrikant”, aldus Huyser. “We hebben de tijd mee en met een goed product gaat het eigenlijk vanzelf. Met het bijschalen van de capaciteit hebben we de levertijd in kunnen lopen van tien naar circa drie tot vier maanden. We zitten tot het eind van het jaar vol. Toentertijd waren we met acht man personeel, inmiddels met 28. Een levertijd van tien maanden krijg je bij klanten ook niet uitgelegd.” Bij het aannemen van opdrachten houdt de onderneming de balans tussen werkvoorbereiding en productie nauwkeurig in het oog. “We hebben onlangs een seriematig project gehad van elf hsb-bovenbouwen van een woning. Op die manier kun je tekentechnisch met weinig werkvoorbereiding heel veel productiecapaciteit genereren.” 

Construq

DAT

Naast de ruwbouwvilla’s produceert de onderneming ook nog losse kappen, zij het voor de grotere villa’s waar specifieke constructiekennis en -kunde om de hoek komt kijken. “Dat heeft meer met de historie te maken”, aldus Huyser. “We zitten op dezelfde locatie als het voormalige Topdak die zich daarin specialiseerde. We hebben een deel van het personeel overgenomen en als bouwkundige en zoon van een aannemer zie ik ingewikkelde daken en het creatief ontwerpen van de constructie ook als een mooie uitdaging. Maar de villabouwtak is inmiddels gegroeid tot meer dan de helft van de bedrijfsactiviteit.” Motor van die groei is het standaardconcept Construq, een serie van tien standaardwoningen in tien gepresenteerde bouwstijlen die geheel flexibel zijn op te bouwen en in te delen volgens het concept van DAT. Huyser: “Eigenlijk zijn het tien voorbeelden in verschillende stijlen. De aannemer kan zijn opdrachtgever zonder tussenkomst van een architect diverse type woningen aanbieden in het instapsegment van een vrijstaande woning en zo de concurrentie aangaan met elke andere grote systeembouwer.” DAT vermarkt Construq samen met 4Plus/BouwPartner Groep BPG, een coöperatie van 65 zelfstandige ondernemers in bouwmaterialen met bijna negentig vestigingen. “Zeker in Brabant begint dat nu serieus te lopen”, aldus Huyser. “Maar tot onze eigen verrassing ook wel in de Randstad. De dure grond vraagt om een kosteneffectieve bouwwijze. Sinds de lancering in het vorige kwartaal hebben we zo al zes huizen in opdracht.” 

Industrie

En de toekomst? Huijser: “Los van onze eigen lijn, blijven we de uitdaging zoeken in de moeilijke projecten. Binnen ons systeem zit bovendien nog ruimte voor doorontwikkeling. We leveren een ruwbouwproduct. Voor klanten die dat willen zou je dat kunnen verfijnen tot verdere afbouw. De trend in de bouw is een oplopend tekort aan kwalitatief goed geschoold personeel. Zeg maar de handjes. Daar hebben zowel de grote als de kleine aannemers mee te maken. Dankzij een pilot met een 3D-proefwoning zijn we ook bezig een stap richting onze klanten te doen met een badkamerunit en halunit waarin alle installaties, tegelwerk en trap al zijn geplaatst. Dat zou kunnen betekenen dat een woningoplevering binnen zes weken te realiseren is, in vergelijking tot de drie maanden die daar voor een standaardwoning nu voor staan. We houden onze plaats in de keten echter scherp in de gaten. We zijn een industrie met de aannemerij als klant. Als we onze klanten kunnen ondersteunen en helpen bij de uitdagingen die zij tegenkomen is dat prima, maar we gaan niet zelf voor aannemer spelen.” 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief   Aanmelden