logo tf

maandag, 11 februari 2019 09:18

SSWT informeert mbo-docenten

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Tijdens een bijeenkomst op 6 februari lieten docenten van mbo-vakscholen uit het hele land zich informeren over het nieuwe kwalificatiedossier en het digitale leermiddel IPmH. Ook werd de nieuwe branchefilm geïntroduceerd.

In de Timmerindustrie is het productieproces aan grote veranderingen onderhevig. Bij veel fabrikanten is op diverse afdelingen sprake van een verdergaande ontwikkeling richting een (semi-)automatisch productieproces.
In 2017 heeft de SSWT een onderzoek in de timmerindustrie laten uitvoeren naar functies die gericht zijn op het machinaal bewerken van hout. Dit onderzoek heeft het nieuwe beroepscompetentieprofiel (BCP) Machineoperator houttechniek industrieel produceren met hout opgeleverd.
In samenwerking met SBB heeft het BCP een plaats gekregen in een nieuw kwalificatiedossier Industrieel produceren met hout (crebo 23235), samen met de kwalificaties voor montagemedewerker en werkvoorbereider.
Als gevolg hiervan is één dossier ontstaan voor de volgende vijf kwalificaties:
 Montagemedewerker houttechniek (crebo 25583), 
Allround montagemedewerker houttechniek (crebo 25585)
, Machineoperator houttechniek (crebo 25548)
, Allround machineoperator houttechniek (crebo 25586)
 en Werkvoorbereider houttechniek (crebo 25587). Dit dossier zal het huidige dossier Industrieel produceren met hout (crebo 23004) per 1 augustus 2019 vervangen.
De bijbehorende leermiddelen, keuzedelen en examens zijn in ontwikkeling en zullen gefaseerd beschikbaar komen.

Digitaal leermiddel
Het digitale leermiddel voor de opleiding Montagemedewerker houttechniek – kozijnen, ramen en deuren (niveau 2, Crebo 25583) kan reeds worden ingezet voor bbl- en bol-leerlingen op het mbo. Het leermiddel kenmerkt zich door begrijpelijke teksten, afgewisseld door foto’s, tekeningen en animaties. Voor de beroepspraktijkvorming zijn er praktijkopdrachten.
Vanaf schooljaar 2019-2020 zijn tevens Montagemedewerker houttechniek – houtskeletbouw (niveau 2, Crebo 25583) en Allround montagemedewerker houttechniek – kozijnen, ramen en deuren (niveau 3, Crebo 25585) beschikbaar. Momenteel werken vier mbo-scholen met dit digitale leersysteem.

Branchefilm timmerindustrie
In december 2018 zijn de nieuwe branchefilm en drie beroepenfilms opgeleverd. Deze informatieve films die een goed en actueel beeld geven van de timmerindustrie, zijn gemaakt in opdracht van SSWT, NBvT en de negen samenwerkingsverbanden van de Timmerindustrie. Alle hoofdrolspelers en figuranten zijn medewerkers uit de Timmerindustrie. Scholen kunnen deze films inzetten tijdens voorlichting en open dagen.

Rondleiding
De middag werd afgesloten met een rondleiding bij Timmerfabriek Adriaan van Erk. In dit ultramoderne bedrijf zagen de docenten het allernieuwste cnc-bewerkingscentrum onderdelen voor kozijnen en ramen produceren en een lijmrobot deuvelverbindingen lijmen. Ook kregen de docenten uitleg over de Single Part Production-methode.

Lees 444 keer

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Adverteren in het vakblad of op de website?

Neem dan contact op met Martin ten Hoven.
tel: 0342 - 49 42 91
e-mail: m.t.hoven@bdu.nl