logo tf

donderdag, 10 januari 2019 11:06

65.000 nieuwbouwwoningen in 2019

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

In 2019 stabiliseert het aantal nieuwbouwwoningen naar verwachting op 65.000. Dit komt doordat de groei van aantal bouwvergunningen stokt door vooral een beperkt aantal nieuwe bouwlocaties. Ook personeelstekorten bij bouwbedrijven beperken de productiegroei. In de utiliteitsbouw groeit de productie doordat bedrijven meer investeren in nieuwe bedrijfspanden van voornamelijk kantoren en logistieke centra. De totale bouwproductie groeit hierdoor volgend jaar naar verwachting met 3,5 procent. Dit stelt het ING Economisch Bureau in het onlangs gepubliceerde Vooruitzicht bouw.

Voor 2019 verwacht het ING Economisch Bureau dat er circa 65.000 nieuwbouwwoningen worden opgeleverd. Dit is gelijk aan 2018. De belangrijkste reden voor deze stabilisatie zijn een te beperkt aantal nieuwe bouwlocaties en de relatief complexere ontwikkelplannen die nu in de pijplijn zitten. Deze kosten meer tijd dan de plannen die direct na de crisis zijn uitgevoerd. Ook zijn er flinke personeelstekorten bij bouwbedrijven. Zo ondervond 28 procent van de aannemers in november belemmeringen bij de werkzaamheden door een tekort aan personeel.
“Vooral schaarste aan bouwlocaties in en rond de grote steden zorgt er voor dat de beoogde 75.000 nieuwbouwwoningen uit de Woonagenda en de Miljoenennota in 2019 niet gehaald worden”, aldus Maurice van Sante, senior econoom bij ING Economisch Bureau, “Ook kampen bouwbedrijven met personeelstekorten waardoor bouwprojecten vertragen.”

Afname woningtransacties drukt groei
Door een afnemend aanbod van bestaande woningen daalt het aantal transacties van verkochte woningen in 2019 verder tot 200.000 (2018: 218.000). Dit heeft een dempend effect op de vraag in de herstel- en verbouwsector aangezien er daardoor ook minder kopers van bestaande woningen zijn die hun nieuwe huis aan hun eigen woonwensen willen aanpassen. Het zijn vooral kleine bouwbedrijven die in deze markt actief zijn. Zij lieten in de periode 2014-2018 jaarlijks gemiddeld meer dan 10 procent omzetgroei zien. Naar verwachting zal deze groei door de daling in het aantal woningtransacties in 2019 lager uitvallen.

Aantrekkende groei utiliteitsbouw
De toename van het aantal bouwvergunningen voor bedrijfsgebouwen in combinatie met de beter gevulde orderboeken duidt er op dat in 2019 de investeringen in bedrijfsgebouwen verder aantrekken. Dalende kantoorleegstand leidt in verschillende grote steden tot toenemende bouwvolumes van nieuwe kantoren. De bouw van logistieke ruimten laat groei zien door de toename van e-commerce.

Lees 530 keer Laatst aangepast op donderdag, 10 januari 2019 11:48

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Adverteren in het vakblad of op de website?

Neem dan contact op met Martin ten Hoven.
tel: 0342 - 49 42 91
e-mail: m.t.hoven@bdu.nl