logo tf

woensdag, 13 februari 2019 09:00

Werkbroeken: waar op te letten?

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Werkbroeken, de keuze is reuze. In het huidige werkbroekenlandschap zijn er meer dan vijfduizend verschillende soorten: kleur, zoom, zakken gewicht, pasvorm, stofsoort et cetera. Maar waar moet op worden gelet bij de aanschaf van een werkbroek?


Het gebruikte materiaal in een broek zegt wat over de uitstraling, het comfort en de kwaliteit van de werkbroek. Een belangrijke factor voor het comfort is het gewicht van de stof, deze wordt vaak bij de specificaties vermeld. Lichtere kleding heeft over het algemeen een hoger draagcomfort, maar kan daardoor minder beschermend of duurzaam zijn. Hieronder worden de meest gebruikte materialen toegelicht.

 • Polyester
  Het voordeel van polyester ten opzichte van katoen is dat deze stof kleuren beter kan behouden en de werkbroek hierdoor langer een betere uitstraling heeft. Ook zorgt deze stof voor meer elasticiteit en wordt de maat beter behouden.
 • Katoen
  Het gebruik van katoen brengt ook voordelen met zich mee. Doordat het een natuurproduct is zit deze stof erg prettig en is het bovendien een luchtdoorlatende en warmte-isolerende stof. Daarnaast zorgt katoen ook voor een goede opname van vocht.
 • Combinatie
  Veel werkbroeken beschikken over een combinatie van beide stoffen. Hierdoor kan er van beide eigenschappen worden geprofiteerd. Beschikt de broek over meer polyester dan is deze meer gericht op de lange levensduur, maar wordt er meer katoen gebruikt dan wordt warmte nog beter geïsoleerd en vocht beter opgenomen.
 • Elastaan
  In veel werkbroeken is ook een klein percentage elastaan verwerkt. Dit zorgt voor extra stretch waardoor de werkbroek rekbaarder wordt, maar toch mooi blijft zitten.
 • Cordura
  Sommige werkbroeken zijn versterkt met de stof Cordura. Cordura is tien keer sterker dan katoen en bovendien erg slijtvast. Vaak zie je bijvoorbeeld dat kniezakken van deze stof zijn gemaak.

Kniestukken
Als timmerman wring je je soms in de meest vreemde bochten. Het is natuurlijk wel zo prettig als je daarbij niet beperkt wordt in je bewegingsvrijheid door je kleding of pijntjes, zoals zere knieën. Veel werkbroeken zijn uitgevoerd met speciale zakken voor kniestukken. Deze beschermen je knieën zodat jij gemakkelijk op je knieën kunt werken.

Zakken
Naast de stof is het bij de keuze van een werkbroek ook interessant om te kijken over welke opbergmogelijkheden deze moet beschikken, afhankelijk van het werk wat ermee wordt gedaan. Werkbroeken kunnen worden uitgevoerd met verschillende zakken, opbergvakjes en lussen. Bedenk van te voren dus goed welke opbergruimte jij nodig hebt voor bijvoorbeeld gereedschap. Knopen, ritsen en andere scherpe onderdelen die aan een overall zitten kunnen schade veroorzaken aan installaties of leidingen. Let bij het aanschaffen van de kleding op de afwerking hiervan: veel overalls en broeken zijn uitgevoerd met afgeschermde knopen en drukkers, een afgedekte ritssluiting of klittenbandsluiting om beschadigingen te voorkomen.

Veiligheid
Er zijn speciale werkbroeken die extra veiligheid bieden doordat ze over vlamvertragende eigenschappen beschikken. In dit geval is er gebruikgemaakt van de stof Proban, ideaal als je tijdens het werk met vuur in aanraking komt.
Ook zijn er werkbroeken verkrijgbaar die zijn uitgevoerd met reflectiestrips. Extra veilig als je in een omgeving werkt waar met voertuigen, zoals heftrucks, gereden wordt, of als je werkt in een donkere omgeving.
Als je in contact kan komen met gevaarlijke stoffen, bijvoorbeeld bij onderhoud aan installaties voor het verwerken van chemicaliën, dan is het belangrijk dat het materiaal van de kleding beschermd is tegen deze stoffen. Dit is vermeld bij de specificaties van de kleding.

Voor meer informatie: https://proforto.nl/werkkleding/werkbroeken.

Lees 794 keer Laatst aangepast op vrijdag, 01 maart 2019 09:53

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Adverteren in het vakblad of op de website?

Neem dan contact op met Martin ten Hoven.
tel: 0342 - 49 42 91
e-mail: m.t.hoven@bdu.nl